Albanskt ja – men Erdogan fortsätter blockera

Albaniens regering har godkänt Sverige och Finlands ansökningsprotokoll till Nato och har skickat det vidare för beslut i landets parlament. Men Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har i telefon med Frankrikes president Emmanuel Macron luftat fortsatta invändningar mot ett svenskt och finländskt medlemskap i försvarsalliansen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har talat i telefon med Frankrikes president Emmanuel Macron på torsdagen. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har talat i telefon med Frankrikes president Emmanuel Macron på torsdagen. Arkivbild.

Foto: Turkiets presidentkansli via AP/TT

Politik2022-05-26 14:56

Den albanska regeringen godkänner Sverige och Finlands ansökningsprotokoll för medlemskap i Nato, uppger landets utrikesdepartementet.

Albaniens utrikesminister Olta Xhacka säger i ett pressmeddelande att Sverige och Finland inte bara är två länder som Albanien har mycket goda förbindelser med, utan också är två modelldemokratier och värdefulla partner som gjort viktiga bidrag till Natos operationer och uppdrag i regionen samt i Afghanistan, Libyen och Irak.

Nästa steg kommer att vara en ratificering i det albanska parlamentet, tillägger hon.

"Vi uppskattar det starka stödet för vår ansökan om medlemskap som vi får av Albanien och andra Natoländer. Många länder anstränger sig för att Sverige och Finland ska få bli medlemmar i Nato så snart som möjligt. Det är vi tacksamma för", säger utrikesminister Ann Linde i en skriftlig kommentar till TT.

Erdogan talade med Macron

Turkiet hotar fortfarande att blockera Sverige och Finlands ansökningar. På torsdagen talade president Erdogan i telefon med sin franska kollega Macron.

Enligt det turkiska presidentkansliet framförde Erdogan att Sverige och Finlands kontakter med individer och institutioner anslutna till PKK och YPG strider mot Natos anda.

Macron å sin sida betonade vikten av att respektera Sverige och Finlands suveräna och demokratiska beslut att ansluta sig till Nato som svar på utvecklingen av säkerhetsläget, enligt det franska presidentkansliet.

Den franska presidenten framförde också förhoppningar om att diskussionerna ska fortsätta för att hitta en snabb lösning.

Ställer krav

Turkiet har ställt en rad krav för att släppa in Sverige och Finland i försvarsalliansen. En lista har publicerats som riktas mot Sverige. Den innehåller bland annat krav om att Sverige slutar att ge "politiskt stöd till terrorism".

Den kurdiska gerillaorganisationen PKK är terrorstämplad av Turkiet, USA och EU – och således också Sverige. YPG däremot gick i täten som västvärldens allierade i krigsinsatsen mot terrorrörelsen IS i Syrien.

Sverige, USA och EU klassar inte YPG som terrorister. Turkiet likställer däremot YPG med PKK.

I onsdags hade delegationer från Sverige, Finland och Turkiet ett första möte i Ankara. På bordet låg de nordiska ländernas Natoansökan, som Turkiet blockerar.

– Vi förmedlade i tydliga ordalag budskapet att processen inte går framåt innan Turkiets oro för säkerheten beaktas genom konkreta steg, och inom en viss tidsram, sade president Erdogans talesperson Ibrahim Kalin efter överläggningarna.

Samtalen fortsätter

Turkiet lämnade även över information om olika organisationer till de nordiska delegationerna, rapporterade finländska Yle.

Det är oklart när nya samtal mellan Sverige och Turkiet ska hållas.

"Vi har kommit överens om att dialogen, som förs i en konstruktiv anda, ska fortsätta", skrev utrikesminister Ann Linde i sociala medier på onsdagskvällen.

Torsdagens telefonsamtal mellan Macron och Erdogan handlade även om kriget i Ukraina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!