Den just avgångna statsministern fortsätter kritiken mot att den nya regeringen och garanten för dess makt – Sverigedemokraterna – inte kan säga när högkostnadsskyddet mot höga elpriser kommer.
– De lovade att det skulle vara på plats den 1 november, men det löftet bröt de redan innan de klev in i regeringskansliet, säger Andersson till TT.
Hon tycker att det handlar om vilken bild det ger av politiken.
– Det är bekymmersamt om regeringen kommer att agera som Johan Pehrson (L-ledaren) gör, som säger att man säger en sak före valet och något annat efteråt.
Inte jämställd
Hon passar på att åter gratulera Ulf Kristersson till att ha fått nycklarna till regeringskansliet, men undrar varför efterträdaren inte kunde få till en regering med helt jämn könsfördelning.
Andersson efterlyser besked om mer pengar till skolan, sjukvården och omsorgen inför bistrare tider. Därav fanns intet i regeringsförklaringen, anser Andersson.
– De står inför en kostnadskris och de måste få stora resurstillskott för att det inte ska bli omfattande besparingar.
Hon saknar åtgärder mot segregation.
– Regeringen lämnar walkover när det gäller nyrekrytering till gängen. Det är bra att de fortsätter vår politik att skärpa straffen och sätta hårt mot hårt mot de gängkriminella. Fler sitter bakom lås och bom.
– Men vi också måste stoppa tillflödet.
V mot Edholm
Vänsterpartiet riktar kritik mot valet av Lotta Edholm som skolminister
– Lotta Edholm är styrelseledamot i en vinstdrivande skolkoncern. Jag ifrågasätter hur bra det är – och vems ärenden hon nu kommer att gå, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.
Edholm säger att hon ska sälja aktierna och avgå som styrelseledamot i Tellusgruppen.
Nooshi Dadgostar ifrågasätter också den nya regeringens prioriteringar.
– Jag reagerar på att Ulf Kristersson lyckades prata i en timme utan att en enda gång nämna var medlen till skola vård och omsorg ska komma ifrån.
MP: "Dramatiskt skifte"
Enligt Miljöpartiets språkröret Märta Stenevi visar Ulf Kristerssons regeringsförklaring på ett skifte inom det miljöpolitiska området.
– Man talar om fyra kriser – men ingen av dessa är miljökrisen. Det här handlar om ett dramatiskt skifte, där miljödepartementet nu hamnar under näringsdepartementet, vilket i praktiken innebär att klimat- och miljöministern kommer att vara bakbunden, säger hon.
Stenevi kritiserar även den nya regeringens biståndspolitik.
– Biståndet skärs ned och koncentreras till Europa – och används också som ett migrationspolitiskt verktyg. Förändringen innebär att den svenska rösten i vår omvärld skadas dramatiskt, säger hon.
Även Magdalena Andersson risar talet om att slopa den feministiska utrikespolitiken samt att rikta in utrikespolitiken på närområdet.
– Det är precis i motsatt riktning mot den diskussion som nu förs bland stats- och regeringschefer i i EU, vi har sedan kriget i Ukraina pratat om hur vi kan stärka kontakterna med Asien, Afrika och Latinamerika, säger Andersson.
– Och den feministiska utrikespolitiken är ett sätt att synliggöra kvinnors och flickors situation i konflikthärdar och deras möjligheter till konfliktlösning.