När de sista tonerna från Internationalen klingade ut på kongressen var det väl kamp inför valet snarare än mot kvalen som sammanfattade stämningen.
Retoriken från Magdalena Andersson var vänster, med kritik mot marknadslösningar och privatiseringar och löften om att “återta den demokratiska kontrollen” över skolan, sjukvården och äldreomsorgen.
Hon beskrev själv de politiska riktlinjerna som kongressen antog:
– De är lite rödare och lite grönare och lite gråare.
Men någon tydlig vänstersväng i politiken blev det aldrig. I alla fall inte i den ekonomiska.
Tuffare tag
Tvärtom var den enda skarpa nyheten i partiledarens tal att S inspirerats av de danska socialdemokraterna (Moderaterna gillar det också) och ska driva krav på att arbetslösa med försörjningsstöd ska arbeta.
Här signalerades tuffare tag.
– Du ska lära dig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan, sade Andersson.
Segregationen och kriminaliteten blir också prioriterade frågor för den nya partiledaren.
– Ska vi komma till rätta med kriminaliteten krävs inget mindre än en mobilisering av hela samhället. Och den mobiliseringen ska vi socialdemokrater leda.
Vänstersväng uteblev
Före kongressen var frågan om partiet skulle dra den ekonomiska politiken åt vänster. Det fanns skarpa förslag om en lång rad skattehöjningar och ett nytt finanspolitiskt ramverk med införandet av en drifts- och en investeringsbudget med lånefinansiering. I praktiken ett nytt finanspolitiskt ramverk.
Här sträckte sig partiledningen till att man vill "öppna för att lånefinansiera vissa strategiska infrastrukturprojekt med stor klimatnytta".
Med detta lät sig kongressen nöja, och föreningen Reformisterna, som drivit på för vänstersvängen, tolkade det som en seger tillsammans med det tidigare beskedet att man vill övergå från överskottsmål till balansmål i budgeten.
Föll på hälleberget
Alla förslag om skatt på arv, gåvor, förmögenhet och fastigheter föll dock på hälleberget. Så också att rut-avdraget skulle avskaffas.
Här blev beslutet att det övergripande syftet med skattesystemet är att det ska generera stabila och tillräckliga skatteintäkter för finansieringen av gemensamma åtaganden.
Skattesystemet ska ses över och en modernisering av kapitalbeskattningen är särskilt prioriterad. Skatten på stora men lågt beskattade kapitalinkomster ska höjas.
Karensavdraget ses över
Några skarpa förslag om pensioner eller las gick heller inte igenom. Krav på att tandvården ska vara en del av hälso- och sjukvården blev att den "på sikt bör" vara det.
Inte heller kravet att avskaffa karensavdraget vann gehör. Här nöjde sig kongressen med att systemet ska "ses över".
Däremot kommer den borgerliga oppositionen att uppfatta besluten på skolområdet som vänster. Där gick kongressen på partiledningens förslag om att förbjuda vinstuttag, slopa köer och införa ett kommunalt veto mot etablering av friskolor.
Luktar på rosor
För att få igenom den politiken måste dock mandatfördelningen i riksdagen bli en annan än den är i dag.
I sitt avslutningsanförande angrep Magdalena Andersson Moderatledaren Ulf Kristersson.
– Kom ihåg vad Ulf Kristersson sa inför förra valet om sin syn på partiet med nazistiska rötter. Jag citerar: Mina värderingar är inte SD:s. Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka eller samregera med SD. Det var elegant formulerat, men jag tvekade inte att säga att det där löftet kan man inte lita på.
– Han blev då arg, han blev argast av alla, han slet sitt hår, han stampade i marken, och bröt sitt svärd. Men jag satt stilla kvar och luktade på mina röda rosor. Tyvärr var det jag som hade rätt. Det går inte att lita på moderaternas löften, säger Magdalena Andersson.