Andersson överraskar statsvetarna

Statsminister Magdalena Anderssons (S) regeringsförklaring är en tydlig instruktion för hur S vill styra Sverige. Mest anmärkningsvärt är att kopplingen mellan segregation och kriminalitet kommer så högt upp på dagordning, anser flera statsvetare som TT pratat med.

Statsminister Magdalena Andersson (S) framträder med sina nya ministrar under pressträffen efter regeringsförklaringen i i riksdagen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) framträder med sina nya ministrar under pressträffen efter regeringsförklaringen i i riksdagen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2021-11-30 14:33

Regeringsförklaringens tre teman – välfärd, klimat och kriminalitet – deklarerades under 40 minuter. Det var ett långdraget tal menar Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, vilket hon anser för tankarna till det gamla Österuropa.

– Det var ett kampanjtal inför valet. Det var väldigt detaljerat, inte bara allmänna floskler, utan ett konkret handlingsprogram som är grunden för det Socialdemokraterna vill gå till val på, säger Marja Lemne.

Segregation och kriminalitet

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att ramverket var väntat men han överraskas av att kopplingen mellan segregation och kriminalitet prioriterades så pass tidigt i talet.

– Hade vi sett det här för tjugo år sedan hade det varit självklart att välfärden kommit först. Jag tror inte det är någon slump. Man hamrar in ett budskap och det är hårda åtgärder hela vägen, säger han och understryker att S några decennier tillbaka med begreppet "trygghet" syftade på välfärd, men att trygghet sedan några år nu istället handlar om kriminalitet och gränser.

– Man märker att det hänt något med det här partiet, det har varit på väg länge, säger Jonas Hinnfors.

Jenny Madestam, lektor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, instämmer.

– Stefan Löfven hade svårt att prata på det viset. Men vi har hört hur Morgan Johansson med flera ändå har börjat koppla ihop de här två politikområdena. Det blev nu väldigt tydligt att statsministern också gör det.

Tyngd från LO

I den nya ministeruppställningen märks många gamla namn. Det har skett viss rockad, men en del nya namn – för den breda massan tidigare okända – har också tillkommit.

LO:s förre ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ersätter den sedan en tid tillbaka avgående Ibrahim Baylan på posten som näringsminister. Den sedan länge omtalade flykten av S-väljare till Sverigedemokraterna kan vara en anledning, spår Jenny Madestam.

– Han antas kunna locka tillbaka de LO-väljare som har smitit.

Marja Lemne nämner Thorwaldssons tunga erfarenhet av att ha arbetat med näringslivs- och avtalsfrågor som en springande punkt.

– Det blir spännande att höra hur näringslivets representanter ser på det, säger hon.

Jonas Hinnfors ser det också som betydande för S att få in "en väldigt tung person med starka kopplingar till arbetarrörelsen och LO".

– Nu finns också Tobias Baudin (tidigare förbundsordförande i Kommunal, reds. anm) som partisekreterare, man för ett slags kamp, kommenterar han.

Nya namn

Bland nya namn på ministerposterna syns bland andra finansmarknadsminister Max Elger, tidigare statssekreterare, civilminister Ida Karkiainen, tidigare ersättare i riksdagen, och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar, tidigare kommunalråd.

Jenny Madestam konstaterar att statsministern verkar gå på sakkompetens, snarare än namn.

– Det här är personer som kan frågorna som hon satt på posterna, hon vill ha en sakkompetens snarare än att de är namnkunniga.

Marja Lemne anser det förvånande att Andersson valt att behålla så många ministrar, till antalet sett.

– Det gör politiken svårstyrd, säger hon och tillägger:

– Nästa steg är att spåra upp vilka som blir statssekreterare, det är också väldigt inflytelserika positioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!