Andersson populärast – redan innan hon valdes

Magdalena Andersson har ett klart försprång framför Ulf Kristersson när svenskarna får peka ut sin önskestatsminister, visar den senaste Som-undersökningen. Men när de får välja önskeregering är det betydligt jämnare mellan alternativen.

Magdalena Andersson kniper förstaplatsen när svenskarna får välja sin önskestatsminister, visar den senaste Som-undersökningen. Arkivbild.

Magdalena Andersson kniper förstaplatsen när svenskarna får välja sin önskestatsminister, visar den senaste Som-undersökningen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Politik2022-03-31 07:43

Magdalena Andersson vinner med råge när de svarande i den senaste Som-undersökningen får önska vem de helst skulle vilja ha som statsminister. 33,8 procent önskade sig henne, medan 24,1 önskade Ulf Kristersson. På tredje plats kom Jimmie Åkesson med 11,3 procent. Undersökningen gjordes under hösten 2021.

Att stödet var så starkt för Andersson jämfört med Kristersson redan i höstas förvånar Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Jämnas ut

– Trots att Magdalena Andersson inte ens hunnit bli S-ledare när stora delar av den här undersökningen genomfördes ville majoriteten ha henne, säger han.

Han tror dock att siffrorna kommer att jämnas ut i takt med att valrörelsen fortskrider.

– Valrörelser har ofta en utjämnande effekt på den typen av saker.

När det gäller vilken regeringen väljarna helst hade önskat är det dock mer jämnt skägg. 9,4 procent uppger att de helst hade sett en regering bestående av V, S och MP medan 9 procent uppger att de helst hade sett en regering bestående av M, KD och SD.

Dött lopp

På tredje plats, med 5,9 procent, kommer ett regeringsalternativ bestående av L, M, KD och SD. Därefter, med 5,0 procent, kommer en kombination av V, S, C och MP. 3,9 procent önskar sig en regering bestående enbart av S.

Faktumet att det är många alternativ som var och ett samlar små grupper väljare innebär att få väljare kommer att få den regering de önskar, oavsett vilken det blir.

– Det är dött lopp. Så oavsett utfallet kan vi konstatera att få väljare kommer att bli överlyckliga av resultatet, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Fakta: Som-institutet

Finns vid Göteborgs universitet. Förkortningen Som står för samhälle, opinion och medier.

Frågor skickas med post till personer i åldern 16–85 år, som valts ut slumpmässigt ur folkbokföringen.

Andelen svarande i de årliga undersökningarna har sakta sjunkit från cirka 65–70 procent på 1980-talet till ungefär 50 procent de senaste tio åren.

I höstas tillfrågades 24 500 personer. 48 procent av dessa svarade.

Undersökningen genomfördes mellan den 13 september och 30 december 2021. Merparten av svaren är inkomna under september och oktober, det vill säga före flera stora världshändelser som omikronvågen av coronapandemin, kriget i Ukraina och vinterns höga el- och drivmedelspriser i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!