För att ha en rimlig chans att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader måste världen halvera utsläppen av växthusgaser redan till 2030. Det slår FN:s klimatpanel IPCC fast i sin rapport som släpptes på måndagen.
Utsläppsminskningarna måste alltså ske här och nu. Detta lever inte regeringen upp till, enligt oppositionen.
– Jag väldigt bekymrad över den nya regeringens politik där man i stället för att fortsätta driva på klimatomställningen i stället tycks vilja ta av sig ledartröjan, säger Socialdemokraternas Magdalena Andersson.
"Missar målen"
Med regeringens politik är Sverige på väg att missa de nationellt satta klimatmålen till både 2030 och 2045, enligt oppositionen.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari svarar att regeringen gör "allt vi kan" för att nå 2030-målet. Oppositionen ser det i stället som att regeringen skjuter upp utsläppsminskningarna.
– Om det är så att de tänker mer på 2045-målet än på 2030-målet, det var inte någon information som svenska folket hade i valet. Det där är jättefarligt, säger Andersson.
Regeringens klimatbudget är nedslående, enligt oppositionen. Samtidigt har Sverige världens blickar på sig som ordförandeland i EU, framhåller Centerpartiets ledare Muharrem Demirok.
– Vi har en regering som på rekordtid tagit oss från ett föredöme i klimatarbetet internationellt till sämst i klassen i Europa.
"Måste agera nu"
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi konstaterar också att IPCC-rapporten målar en dyster bild. Man måste jaga varje ton koldioxid eftersom varje tiondels grad spelar roll nu, säger hon.
– Vi kan inte ha ett klimatarbete som den här regeringen har och peka på 2045, för då kommer den här uppvärmningen att vara ett faktum.
Markku Rummukainen, professor i klimatologi och Sveriges representant i IPCC, säger att utsläppen i världen är så stora att man måste ta till alla lösningar – i vissa delar av världen innebär det även kärnkraft.
– I vissa delar av världen behöver man säkert fundera på sådana lösningar, men det är inte fallet i Sverige, säger Märta Stenevi och pekar på att det kan behövas i länder som behöver stänga sina kolkraftverk.
I Sverige finns en stor potential att bygga ut solkraft, vindkraft och vågkraft i större utsträckning, framhåller hon.
– Att i det läget hålla på och fastna i kärnkraft i Sverige är helt huvudlöst.
– Regeringens politik går i helt fel riktning, säger Märta Stenevi.