– Han måste gå, släpp honom. I gengäld lovar jag att mitt parti inte kommer att medverka till fler misstroendeomröstningar före valet, säger Ebba Busch i TV4:s partiledardebatt.
Busch kräver också att Socialdemokraterna ska sluta skriva avtal med den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som kan fälla avgörandet i omröstningen.
Statsminister Magdalena Andersson (S) har hittills sagt att hela regeringen avgår om Johansson fälls. Men nu säger hon att ska ta sig en funderare.
– Jag ska naturligtvis fundera igenom väldigt noga det som Ebba Busch säger, svarar Andersson.
Men hon säger också att S står upp för den uppgörelse man har med Kakabaveh.
Inte nöja sig
Men på väg in till debatten var beskedet från Andersson ett annat. Då var hon helt inne på att hon och regeringen avgår om Johansson petas. Det kan hänga på en enda röst, för att fälla en minister måste minst 175 av riksdagens 349 ledamöter rösta för ett misstroende.
Oppositionen – Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna – har 174 mandat men hoppas att Kakabaveh ska rösta med dem.
Statsministern tror inte att oppositionen skulle nöja sig med bara Johansson, om de lyckas fälla honom.
– Vad blir nästa steg, ska de fälla utrikesministern? Försvarsministern? En ny justitieminister? säger Andersson.
Det är inte hon som är oansvarig: det är oppositionen och moderatledaren Ulf Kristersson som sätter käppar i hjulet för Natoprocessen, enligt Andersson, trots att Kristersson lovat att det inte skulle ske.
"Statsministerns ansvar"
SD-ledaren Jimmie Åkesson och hans parti väckte misstroende mot justitieministern i torsdags. Han nappar inte på Buschs erbjudande.
– Jag är inte beredd att ge alla statsråd frikort fram till valdagen, säger Åkesson.
Hotet om en regeringskris hängde över söndagens partiledardebatt.
– Det är på statsministerns ansvar. Det är inget som tvingar henne att avgå, säger Jimmie Åkesson som också säger att han inte hade räknat med kabinettsfråga.
Även Ulf Kristersson anklagar Magdalena Andersson.
– Jag förstår inte varför statsministern väljer att avsätta hela regeringen när misstroendefrågan handlar om en minister. Det har ingen statsminister tidigare gjort. Hon väljer att själv orsaka en regeringskris, säger Kristersson.
– Det bästa vore naturligtvis att regeringen lät honom gå frivilligt, på måndag, till exempel.
"Märklig slutsats"
Även KD-ledaren Ebba Busch sade sig vara förvånad över Anderssons avgångshot.
Busch tycker att Andersson kunde göra som företrädaren Stefan Löfven och byta ut ministrar som hotas av misstroende.
Liberalernas ledare Johan Pehrson säger att det är en enig riksdagsgrupp bakom beslutet att stödja misstroendet. Även han tycker att statsministern snarast ska entlediga Morgan Johansson.
– Magdalena Andersson bör deeskalera situationen. Gör hon inte det, vore det smakfullt om Morgan Johansson själv tog sitt ansvar för landets bästa, säger han.
– På samma sätt som man har bytt ut statsråd tidigare, så kan de ju komma tillbaka senare utan dramatik, lägger han till.
"Sansa er"
– Min uppmaning är: sansa er, lugna er, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar som inte tycker att det är läge för regeringskris nu.
Centerledaren Annie Lööf och hennes parti kommer inte att stödja misstroendeförklaringen.
Lööf vill fokusera på att prata om hur gängkriminaliteten, klimatkrisen och arbetslösheten ska lösas.
– I stället ägnar sig partierna nu åt att sparka ministrar, höja tonläget till max och hota med regeringskris, säger Lööf.
– Jag tycker att alla borde ha fokus på samarbete och handling i denna väldigt känsliga tid, säger Lööf.