Andersson skjuter in sig på SD i valspurt

Statsminister Magdalena Andersson (S) satsar hårt på att attackera SD i valspurten. Med bara sju dagar kvar till valet fortsatte S-ledaren att kampanja i Norrtälje och Botkyrka på söndagen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) skriver autografer efter sitt tal i Hågelbyparken i Botkyrka.

Statsminister Magdalena Andersson (S) skriver autografer efter sitt tal i Hågelbyparken i Botkyrka.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2022-09-04 17:35

– Det är enormt jämnt och mycket som står på spel, säger hon inför fikande pensionärer på Folkets hus i Norrtälje.

I de dagliga opinionsmätningarna är det nästan dött lopp mellan blocken.

En stor del av talen går åt till att angripa SD. Andersson varnar åhörarna för att Sverige kan få den "mest högerkonservativa regeringen någonsin haft" och för att SD kan få inflytande över alla regeringsbeslut under fyra år.

Andersson angriper SD-ledaren Jimmie Åkesson för att inte kunna välja mellan Biden och Putin och hävdar att en SD-tjänsteman bjudit in till fika för att fira årsdagen för nazisternas intåg i Polen 1 september 1939. Något SD försäkrar är en missuppfattning.

"Måste få veta"

TT: Bidrar du inte till splittringen i Sverige när du attackerar SD så hårt?

– Det är viktigt att alla väljare vet vad man röstar på, säger Andersson.

– Men det är inte så att alla som röstar på SD är Putinkramare.

Även i Botkyrka, en invandrartät kommun söder om Stockholm, får SD stort utrymme i talet.

Där varnar Andersson för att främlingsfientligheten ska få fritt utrymme om SD får inflytande över en M-ledd regering.

TT: Hur ser du på alla de som röstar på SD?

– De finns jättemycket vanligt, hyggligt folk som röstar på SD, säger Andersson.

Hon uppger att hon ska vara statsminister för alla i Sverige. På frågan om det inte blir svårt efter de hårda attackerna mot SD svarar Andersson:

– För de människor som röstar på SD men i grunden har sunda värderingar finns alla möjligheter i världen.

Avvärjt risken?

Även välfärden får stort utrymme i Anderssons tal. Hon hävdar att det pågår en sönderprivatisering. Budskapet är att samhället måste ta tillbaka kontrollen över välfärden.

Ett annat viktigt budskap är att S ska satsa på att stoppa nyrekryteringen av unga till de kriminella gängen genom förebyggande sociala insatser.

– Skjutningarna har blivit en svensk epidemi. Vi tvekar inte att sätta hårt mot brotten. Men det räcker inte, säger hon inför en stor publik i Botkyrka.

Alla har dock inte kommit för Magdalena Anderssons tal. Framför allt barn väntar på att popgruppen Dolly Style ska framträda efteråt.

En viktig del i S-kampanjen har varit elpriskrisen. I en intervju med den internationella nyhetsbyrån AP vid turnébussen nämner Andersson elräkningar som något svenskar oroar sig mest för nu.

Statsministern har bland annat varnat för en "krigsvinter" och talade i lördags om att energikrisen kan spilla över till en potentiell finanskris. Den risken spelar hon dock ned nu.

– Jag tror vi avvärjt risken för en finanskris i går, säger hon och syftar på beskedet om statliga likviditetsgarantier till elbolag.

Är förberedda

Det osäkra parlamentariska läget gör att Sverige kan stå utan en handlingskraftig regering i höst i ett instabilt säkerhetspolitiskt och ekonomiskt läge.

Efter valet 2018 tog det mer än tre månader innan en ny regering kunde tillträda.

– Det vore väldigt bra om det kunde gå snabbare, säger Andersson.

– Så länge jag är statsminister kommer jag att göra mitt yttersta för att ta ansvar för Sverige och svenska folket, också om jag är det i en övergångsregering. Då får man arbeta på annat sätt via riksdagen.

På frågan om Andersson förberett sig för att få till en snabb regeringsbildning i fall det blir en rödgrön seger, svarar hon:

– Vi Socialdemokrater är naturligtvis förberedda på många olika scenarier.

TT: Men har ni talat med andra partier?

– Jag säger att vi Socialdemokrater är förberedda, säger Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!