Andersson: "Slottsavtalet leder Sverige fel"

Sorgligt, dråpslag och kraschlandning är ord oppositionspartierna väljer för att beskriva fredagens samarbetsavtal, Tidöavtalet, mellan M, KD, L och SD.
–Slottsavtalet leder Sverige i fel riktning, säger statsministern och S-ledaren Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson (S) tror att högerpartierna kommer att öka klyftorna och splittringen i landet. Arkivbild.

Magdalena Andersson (S) tror att högerpartierna kommer att öka klyftorna och splittringen i landet. Arkivbild.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Politik2022-10-14 11:00

Hårdast är domen från oppositionen mot Liberalerna.

– Det är redan noterat att det finns många liberaler som tycker att det här är oerhört plågsamt, säger Andersson till TT i Berlin i samband med de europeiska socialdemokraternas kongress.

Om Liberalerna kommer på andra tankar är de välkomna, enligt henne.

Öppen dörr

– Min dörr står alltid öppen för Liberalerna.

Avtalet som döpts till Tidövavtalet av de inblandade verkar ha tillkommit för att lösa fyra partiers interna problem snarare än Sveriges, anser Andersson.

– Det riskerar ju också att göra svenskarna fattigare genom ökad inflation och högre boräntor. Det står ju mycket om utgifter i avtalet men inget om finansiering.

Och det är enligt Andersson uppenbart vem det som "håller i kopplet" på regeringen – Jimmie Åkesson.

Hon konstaterar att det finns många saker regeringen behöver ta itu med, men är inte säker på hur den kommer att lyckas.

– De skriver mycket om att de vill skärpa straffen. Men, ska vi långsiktigt knäcka gängen och bryta gängkriminaliteten så måste man bryta segregationen och där är den här överenskommelsen helt tom.

Hon är mycket kritisk mot att mycket lite nämns om högkostnadsskyddet mot höga elpriser. De fyra partierna har lovat att de ska vara på plats den första november.

– De verkar anmärkningsvärt obekymrade över att de verkar vara på väg att bryta ett av sina främsta vallöften till svenska folket. För Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson verkar inte det spela någon roll.

En kraschlandning

Centerledaren Annie Lööf kallar regeringsbildningen en "liberal kraschlandning".

– I många år har de pratat om behovet av ett liberalt, borgerligt maktskifte och det slutar nu i ett konservativt nationalistiskt maktskifte.

– Det här oktoberavtalet, eller oket som jag väljer att kalla det, är ett tungt ok för de tre borgerliga när man nu ska administrera Sverigedemokraternas politik.

Hon är mycket bekymrad över den politiska uppgörelse de gjort.

– Ska vi få ordning på Sverige och genomföra reformer för tryggheten, klimatet, landsbygden, energin då krävs det breda blocköverskridande överenskommelser som håller över tid.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi säger att fredagen den 14 oktober kommer att gå till historien som en mörk dag för Sverige

– Det är ett dråpslag mot Sveriges klimatarbete, men också mot arbetet mot barnfattigdom och ett dråpslag mot Sveriges möjlighet att vara en stark röst för fred och frihet i världen.

Hon säger att hon oroas av att den nya regeringen går fram med förslag som ökar utsläppen, men inte har ett enda för att minska dem.

– Vilket ju betyder att man egentligen far med osanning när man står och säger att vi ska så kvar vid våra åtaganden i Parisavtalet – för det kommer att vara omöjligt med den här reformagendan.

Ett slottsavtal

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar talar också om slottsavtal, ett avtal som fått Tidö slotts namn.

– Där har de kommit överens om att det de vill prioritera nu är att sänka skatterna för personer med mycket stora aktieinnehav och sedan att göra vanliga svenska familjer fattigare.

– Det är en väldigt dålig prioritering och det visar vilka intressen de tycker är viktigast i Sverige.

Dadgostar utlovar hård oppositionspolitik från Vänsterpartiet, särskilt mot de neddragningar inom vård, skola och omsorg hon ser komma.

– Det kommer att vara en väldigt viktig fråga för oss för att i praktiken innebär det de i dag säger massuppsägningar inom vården, skolan och i omsorgen. Det är inte ett besked som cancersjuka i vårdkö vill höra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!