Färska siffror från SCB visar att byggandet rasade med 50 procent i första kvartalet jämfört med samma period i fjol. Det är den lägsta nivån på tio år.
– Vi går in i en djup byggkollaps. Precis nu när det sker tar regeringen bort det stöd som krävs för att bygga nya bostäder. Nu behöver vi gå in med ännu större stöd. Vi behöver använda statsbudgeten, säger Nooshi Dadgostar (V) i debatten, som även avhandlade kriminaliteten, skolan och klimatet.
Miljöpartiets ledare Per Bolund beskriver regeringens bostadspolitik som passiv.
– Den som råkar ut för de här problemen är ju inte regeringen. Det är kvinnan som inte kan lämna en våldsam man, den unga kille och tjejen som tvingas bo kvar hemma och det trångbodda familjen. Det är grunden för stora sociala problem.
"Krångliga byggregler"
KD-ledaren Ebba Busch pekar på bland annat ägarlägenheter och hyrköp som en lösning.
– Det ger även dem som inte föddes med silversked att varje månad betala sig in i sitt boende, säger hon och tillägger att det måste till mindre administration för att bygga.
– Krångliga byggregler gör att det blir väldigt väldigt dyrt.
Ulf Kristersson säger att det måste bli enklare för unga att köpa lägenheten, genom exempelvis sänkt skatt på ISK-sparande. När det gäller åtgärder och stöd beskriver han det som en svår avvägning.
– Det här är en avvägning för hur mycket pengar man kan stoppa in i ekonomin utan att inflationen eldas på, hur vi ska hantera en hög skuldsättning.
Magdalena Andersson menar att regeringen skär ned på det som skulle kunna öka byggandet:
– Nämligen de investeringsstöd som Nooshi Dadgostar pratar om. Det var ett vallöfte.
Bolund: Regeringen blundar
När klimatet diskuterades i debatten inledde Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Han slog fast att Sverige ska hantera klimatförändringarna genom att "göra saker som faktiskt fungerar", snarare än att fokusera på vad som händer på hemmaplan.
– Sveriges roll är i första hand teknisk utveckling. Vi kan tjäna pengar och exportera teknisk utveckling till andra länder som har betydligt högre utsläpp, och att vi använder våra klimatpengar till andra insatser i EU som nu blev möjligt med ny EU-lagstiftning.
Miljöpartiets Per Bolund kontrade med att "Åkessons politik" leder till att investeringarna i stället sker i andra länder.
– Det är otroligt pinsamt, när vi har de mest extrema väderåren och kan se att klimatkrisen är här, då fortsätter Jimmie Åkesson och regeringen att blunda, säger Bolund.
MP-ledaren anser att regeringen säger nej till gröna investeringar och gröna jobb, och att det ökar utsläppen.
– Det är ett dubbelfel, ett dubbelt svek.
"Ska inte bli skuldbelagd"
Ebba Busch säger att man måste ta klimatoron på stort allvar, men att den inte kan ligga på den enskilda individen.
– Man ska inte bli skuldbelagd för att köra sin barn till skolan med en bil eller kanske äntligen har råd att göra den där utlandssemestern, säger hon och fortsätter:
– Vägen framåt för att nå högt uppsatta klimatmål och bana väg för fler jobb och rimliga priser för hushållen, det är elektrifiering.