Andersson vill inte dra ut på Natobeslut

Det kan bli ett beslut om Nato den 15 maj när Socialdemokraternas partistyrelse träffas. –Vi ska så klart diskutera frågan och så får vi se om vi känner oss redo att fatta ett beslut eller inte, säger statsminister Magdalena Andersson till TT.

Statsminister Magdalena Andersson (S) på väg in på givarkonferensen för Ukraina i Warszawa.

Statsminister Magdalena Andersson (S) på väg in på givarkonferensen för Ukraina i Warszawa.

Foto: Lars Larsson/TT

Politik2022-05-05 12:11

Hon är vag om vad det skulle kunna vara som gör att partistyrelsen inte skulle vara redo att ta beslut den 15 maj. Hon framhåller att många tycker att det hela nu går väldigt fort.

På frågan om hur länge Sverige kan vänta med sitt besked om Finland säger sitt, troligen redan om en vecka, säger hon:

– Det är viktigt att man har en seriös process men det är heller ingen anledning att fördröja det i onödan, säger Andersson i samband med den internationella givarkonferensen för Ukraina i Warszawa.

Hon hänvisar till dialogen i partiet som ska vara klar den 12 maj, den säkerhetspolitiska analysen i riksdagen med slutrapport den 13 maj.

I onsdags meddelade partisekreterare Tobias Baudin (S) att partiet kallar till ett extra möte i partistyrelsen den 15 maj och väntar inte in det redan planerade mötet den 24 maj. Nu sker återrapporteringen nio dagar tidigare, tre dagar efter det att den säkerhetspolitiska dialog som pågår med distriktsstyrelser och medlemmar avslutas.

Säkerhetsförsäkringar

Utrikesminister Ann Linde har sagt att Sverige har fått "säkerhetsförsäkringar" från USA för perioden mellan en ansökan om medlemskap i Nato och till det man blir fullvärdig medlem. Den tyska regeringen har lovat Magdalena Andersson fullt stöd under den perioden. Mellanrummet innebär risker, säger hon.

– Det är en lite osäkrare period från att man skickar ansökan till man blir fullvärdig medlem av Nato. Vi har ju fört diskussioner med de stora Natoländerna om hur de ser på möjligheterna det kan finnas att få olika typer av stöd under perioden, säger Andersson.

– Man kan ju minska riskerna genom att ha säkerhetsarrangemang med andra länder och det är det vi har diskuterat med de stora Natoländerna.

Det handlar om trygghet på vägen mot ett medlemskap, om Sverige väljer den vägen.

Både den svenska och finländska regeringen har gång på gång betonat att de försöker samordna vägen mot beslut om att ansöka om medlemskap eller inte.

– Vi koordinerar med Sverige, vi har kontakt dagligen, sade Finlands statsminister Sanna Marin när hon kom till givarkonferensen.

Gäller att vara modig

Sanna Marin talade om att det nu gäller att vara modig när man ser till sitt lands säkerhet och ska göra vägval i säkerhetspolitiken.

– Vi måste säkerställa att det som sker i Ukraina aldrig kan hända i Finland, säger Marin.

Hennes parti, de finländska socialdemokraterna, planerar sitt besked till den 14 maj. Dagarna före, den 12 maj, ska den finländske presidenten Sauli Niinistö meddela var han står i frågan och den 17 maj kommer han på statsbesök till Sverige.

Den 13 maj ska riksdagens partier lägga fram sin säkerhetspolitiska analys efter de samtal som letts av utrikesminister Ann Linde (S) med bistånd av försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!