Andersson anser att samhället behöver vara tydligare med att jämställdhet gäller för alla kvinnor och flickor, oavsett var man själv eller ens föräldrar är födda.
– I Sverige har alla kvinnor och tjejer rätt att välja sin egen partner. Man ska ha rätt att utbilda sig och jobba om man vill det. Man ska få vara ute och dansa och ha roligt utan att behöva vara rädd vare sig för sina familjer eller för främmande män på stan, säger Andersson till TT.
– Det handlar om att kvinnor ska vara fria på samma sätt som män är och då behöver vi bekämpa hedersförtrycket med hårdare tag än vad vi gör i dag.
Nytt lagförslag
Regeringen ska inom kort presentera ett lagförslag som ska göra hedersbrott till ett särskilt brott. Redan i dag utgör hedersmotiv en straffskärpningsgrund och barnäktenskapsbrott blev ett nytt brott 2020. Att också göra hedersbrott till ett särskilt brott anses vara en viktig markering.
– Sen behöver vi också vara tydligare både från myndigheter och kommuner med information till nyanlända, både om lagar men också värderingar som gäller i Sverige. Det vill jag också titta närmare på, säger Andersson.
TT: Har du förståelse för om man kommer från en annan kultur och inte tycker att staten ska lägga sig i hur döttrarna uppfostras?
– Om man söker asyl i Sverige då har man sökt asyl i ett av världens mest jämställda länder. Här har vi tydliga lagar och regler för jämställdhet, därutöver har vi värderingar om jämställdhet och de är en grundläggande för hur Sverige fungerar, säger Andersson.
– Både kvinnor och män jobbar och man har lika stor frihet som kvinna eller tjej i Sverige för att forma sitt eget liv.
Mandatmässigt svag
Magdalena Andersson leder en ren S-regering som bara kan vara säker på stöd från 100 av riksdagens 349 mandat. Men när det gäller åtgärder mot hedersförtryck räknar Andersson med brett stöd. Att införa ett särskilt hedersbrott var också en punkt i det gamla januariavtalet med C, L och MP.
Regeringen håller på att ta fram en lista över propositioner som den planerar att lägga fram under våren.
TT: Är du oroad för att väljarna ska uppfatta regeringen som svag?
– Jag tror att väljarna ser att vi har ett komplicerat parlamentariskt läge och jag tror att väljarna kommer att se att vi kommer att göra saker, säger Andersson.
Hon pekar på att regeringen under sina första veckor lagt fram flera förslag som den räknar med att få stöd för. Till exempel nya möjligheter för polisen att komma åt bevis lagrade i så kallade molntjänster och skärpta straff för terroristbrott.
– Jag tror att människor kommer att se att vi som regering kan agera för att skapa bättre förutsättningar för polisen, säger Andersson.
Oklart stöd
Hon pekar även på att regeringen presenterat nya coronarelaterade stödåtgärder för företag och privatpersoner.
Regeringen planerar till exempel också ett lagförslag om bindande kontrakt om arbetsvillkor mellan arbetsgivare och arbetskraftsinvandrare.
– Människor ska inte komma hit och utnyttjas, säger Andersson.
– Där bedömer jag att det finns brett stöd i riksdagen.
Andersson har lovat Vänsterpartiet att lägga fram en proposition om garantitillägg för pensionärer. Men det är oklart om det finns riksdagsstöd.
Andersson uppger att det blir upp till riksdagspartierna att bestämma sig för om de anser att de pensionärer som har det tuffast ska få mer pengar i plånboken.
Statsministern ser också framför sig förslag på skolområdet i vår. Bland annat om att "ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden".
– De pengar vi betalar i skatt för barnens utbildning i skolan ska gå just dit och inte till riskkapitalister som gör miljardvinster, säger Andersson.
Lättnader för elpriser?
Regeringen kan komma att lägga förslag på det, men också på andra områden, även om de väntas bli nedröstade.
– Det kan vara viktigt att det blir tydligt för svenska folket om partier prioriterar barn eller riskkapitalister i skolan.
TT: Många oroar sig över höjda elkostnader. Kommer ni att föreslå lättnader?
– Vi följer ju utvecklingen väldigt, väldigt noga. Naturligtvis tittar vi på olika möjligheter för att stötta hushåll. Hushållen får ju skattesänkning vid årsskiftet nu, så det kan underlätta något, men det är klart att det betalar verkligen inte elräkningen om man har en eluppvärmd villa till exempel, säger Andersson.
TT: När kan det komma besked om det blir lättnader?
– När vi har besked så kommer vi att ge det.
TT: Är ditt mål att fortsätta med en ren S-regering efter nästa val?
– Exakt hur vi kommer att formulera oss inför valet, återkommer vi till. Men med det sagt så tror jag inte att det är bra om många partier går in i valet med väldigt mycket olika låsningar där man utesluter en massa olika saker, säger Andersson.
– Det handlar också om att det ska finnas en öppenhet för att förvalta det valresultat som väljarna ger oss.