– Man behöver inte vara raketforskare för att se det här, det räcker med att vara socialdemokrat.
Så sade Magdalena Andersson, ny som ordförande i Socialdemokraterna, i sitt linjetal när hon pratade om jobben. Många i publiken skrattade till.
Alla som kan jobba ska jobba, och det gäller även för den som kommer till Sverige. Kraven ska vara tydliga, sade Andersson.
Röja sly
Har du redan yrkeskunskaper ska du lära dig svenska, och är du lite äldre och saknar kunskaper kan du ta en subventionerad anställning: röja sly eller hjälpa till i hemtjänsten.
– Därför vill jag att alla arbetsföra som får ekonomiskt bistånd också̊ får möta en tydlig förväntan. Du ska lära dig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan. Det ska samhället erbjuda dig som individ.
På en pressträff efter talet förtydligade Magdalena Andersson vad hon menar. Nyanlända som är arbetsföra ska på sikt ha en heltidssysselsättning för att få rätt till försörjningsstöd. I ett par kommuner finns redan liknande krav. Nu vill S att det ska gälla i hela landet.
– På sikt handlar det naturligtvis om i det närmaste heltid, men det är klart att det är en reform som kommer att behöva byggas ut allteftersom.
Ingen pysselsättning
– Det är viktigt att det man gör är meningsfullt och bidrar till samhället och inte bara är en "pysselsättning", säger hon.
Förslagen är nya för S, men knappast bland riksdagspartierna. Sverigedemokraterna har tidigare föreslagit ett slags arbetsplikt i dansk modell för att få rätt till försörjningsstöd.
Rensa stränder, samla skräp, vara trygghetsvärdar, ja det finns hur mycket som helst, har SD-ledaren Jimmie Åkesson sagt till TT.
"Klassisk S-politik"
SSU:s ordförande Lisa Nåbo kallar Anderssons nya giv för "klassisk socialdemokratisk politik".
– Vi ställer samma krav på alla, är man i Sverige ska man jobba om man kan jobba. Kan man inte det ska man utbilda sig, och det är samhällets ansvar att se till att alla är med och bidrar.
– Jag tycker det är jättebra att vi ställer samma krav på alla.
Signalpolitik
Daniel Suhonen, grundare av S-föreningen Reformisterna, är av en annan uppfattning.
– Det är signalpolitik.
Satsa på SFI, vuxenutbildning och yrkesutbildning i stället. Dessa kurser och utbildningar brister i dag, framhåller han.
– Jag tror att de allra flesta människor vill göra rätt för sig. Problemet är att vi har en väldigt hög arbetslöshet, den kan inte enskilda människor justera uppåt eller nedåt utan arbetslösheten är strukturell.
TT har sökt LO-ordförande Susanna Gideonsson för en kommentar om hur hon ser på riskerna med att förslaget leder till lönedumpning, men hon avböjer via sin pressekreterare Jens Lundberg: "Vi ser inte risken utan räknar med att detta kommer skötas på ett vettigt sätt."