Ann Linde lurad av ryska skÀmtare

TvÄ kÀnda ryska bluffmakare har gjort sig kÀnda genom att ringa upp internationella makthavare, utge sig för att vara andra personer och lÀgga ut resultatet pÄ nÀtet. Nu har ocksÄ utrikesminister Ann Linde (S) drabbats, skriver Expressen.

Utrikesminister Ann Linde (S) vid ett utrikesministermöte i Bryssel i juli.

Utrikesminister Ann Linde (S) vid ett utrikesministermöte i Bryssel i juli.

Foto: Wiktor Nummelin / TT

Politik2021-08-01 16:20

I en lÀnk, som lades ut pÄ Youtube i fredags, samtalar Linde i tio minuter med ryssarna. De har utgett sig för att vara Julia Navalnaja, hustru till den fÀngslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj samt Navalnyjs nÀra medarbetare, Leonid Volkov.

I samtalet diskuterar Linde bland annat hjÀlp till det ryska civilsamhÀllet och EU-sanktioner mot Ryssland pÄ grund av regimens brott mot mÀnskliga rÀttigheter.

Rutinerna "inte tillrÀckliga"

Linde avböjer att kommentera bluffen men enligt UD:s presstjÀnst Àgde samtalet rum efter en officiell förfrÄgan.

"Utrikesdepartementet har rutiner för att förbereda utrikesministerns samtal, dessa har följts men var dessvĂ€rre inte tillrĂ€ckliga i det hĂ€r fallet", skriver UD:s presstjĂ€nst till Expressen. Man uppger ocksĂ„ att ”de utrikespolitiska relationerna inte pĂ„verkats”.

De bÄda ryssarna, kÀnda under artistnamnen Vovan och Lexus, har varit aktiva i tio Är. De har bland annat lurat politiska ledare som den franske presidenten Macron, turkiske presidenten Erdogan och Kanadas premiÀrminister Trudeau.

GÄr Putins Àrenden

De bÄda "skÀmtarna" anses av mÄnga gÄ Kremls och Vladimir Putins Àrenden och den ryska nyhetsförmedlaren Sputnik var ocksÄ snabb att ta upp ett av Lindes uttalanden, om gasledningen Nordstream 2. I samtalet sÀger hon att EU aldrig kommer att införa sanktioner mot den ryska gasledningen.

Enligt brittiska BBC framtrĂ€der Vovan och Lexus ofta i rysk tv och deras verksamhet rapporteras med positiv attityd. InnehĂ„llet i deras konversationer med makthavare "tas ofta ur sitt sammanhang eller misstolkas pĂ„ annat sĂ€tt i rysk tv. . . för att ofördelaktigt portrĂ€ttera Moskvas geopolitiska motstĂ„ndare", skriver BBC enligt Expressen.

RÀttad: I en tidigare version angavs felaktigt forum dÀr samtalet Àgde rum.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!