Hat bidrog till Lööfs avgång

Annie Lööf avgår som Centerledare. Lööf berättar att hon vaknade med en särskild känsla morgonen efter valnatten. –Det fanns en lättnad över att inte ha kommit till skada. En lättnad över att kunna hämta dottern på fritids, säger hon.

Centerns partiledare Annie Lööf meddelar sin avgång under en pressträff på torsdagen.

Centerns partiledare Annie Lööf meddelar sin avgång under en pressträff på torsdagen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2022-09-15 13:03

Förutom hot och hat på sociala medier och i alternativmedier under en lång tid är Annie Lööf också målsägare i en misstänkt mord- och terroristattack.

Mannen som är misstänkt för mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Almedalen misstänks också för att ha planerat att mörda Annie Lööf.

Allt det här är en del av orsaken till hennes beslut att avgå.

– Det är en del av det. Det här är på allvar. Det är under många år som jag, men också många andra politiker, levt under ett odrägligt klimat av hat och hot, säger hon till TT.

Rak rygg

– Men det är inte den viktigaste anledningen till att jag slutar, utan det är att jag suttit som partiledare under elva år och är väldigt stolt och glad över allt det vi genomfört.

– Jag står här med rak rygg och med samma värdering jag hade för två år sedan, elva år sedan, samma som jag kommer att ha i morgon och om tio år, säger hon.

Lööf fattade sitt beslut i onsdags, men tillägger att det vuxit fram under lång tid.

– Det är ett svårt beslut att fatta, för jag känner sådan värme från centerpartister i hela landet, säger hon.

– Men det är rätt beslut att fatta. Efter elva år är det dags att lämna över stafettpinnen.

Oro i S

Det är lätt att föreställa sig att beskedet skapar en lätt panik inom Socialdemokratin. Utan Centern på sin sida, är vägen tillbaka till makten väldigt lång för S.

Frågan de ställer sig nu är om avgången öppnar upp för en kursändring i Centern.

– Jag kommer att vara ganska försiktig med att peka ut någon riktning framåt, men jag kan konstatera att den position som Centerpartiet har i dag är väldigt starkt förankrad i hela Centerpartiet. Sedan är det en ny ledning som får göra sina vägval och det kommer inte jag att ha några synpunkter på, säger Lööf.

Hon medger dock att om valresultatet hade varit bättre skulle hon ha fortsatt ett tag till, dock inte till nästa valrörelse.

Liberalernas ledare Johan Pehrson har tolkat valresultatet som en tydlig signal från väljarna att de vill ha ett liberalt maktskifte som nu blir av.

Inte liberalt maktskifte

Annie Lööf håller inte med.

– Det här är en stor tillbakagång för alliansens fyra partier, det är tyvärr inte ett liberalt maktskifte, det är inte ens ett borgerligt maktskifte vi ser utan den stora vinnaren här är ett högernationalistiskt, främlingsfientligt parti som nu kommer att sitta på taburetterna de kommande åren, säger hon.

– Och jag är väldigt orolig för vad det kommer att innebära politiskt, för tilliten och sammanhållningen i samhället. Jag kommer även efter min partiledartid att verka för tillit, sammanhållning och medmänsklighet, för jag tror att det kommer att bli viktigare än någonsin de kommande åren.

Centern kommer nu att ha en extra partistämma för att välja en efterträdare till Lööf. Det kommer att dröja ett antal månader och fram tills dess är Lööf kvar på sin post.

När Lööf lämnar partiledarposten kommer hon även att lämna riksdagen. Vad hon därefter ska syssla med är oklart.

Fakta: Annie Lööf

Annie Lööf föddes i Värnamo i Småland 1983. Hon inledde sin politiska bana redan under gymnasietiden och 2001 blev hon medlem i Centerpartiet, 18 år gammal.

Hon var engagerad i partiets ungdomsförbund under riksdagsvalet 2002, och hade därefter kommunpolitiska uppdrag under flera år.

År 2006 blev hon inkryssad i riksdagen, då som Sveriges yngsta ledamot.

Hösten 2011 valdes hon till ordförande för Centerpartiet efter Maud Olofsson. I samband med att hon tillträdde som partiledare blev hon också näringsminister i Fredrik Reinfeldts regering.

Alliansen förlorade valet 2014 och Centern blev då oppositionsparti.

Efter valet 2018, efter en 134 dagar lång regeringsbildning, valde Annie Lööf och Centerpartiet att ge Stefan Löfven (S) sitt stöd som statsminister i och med det så kallade januariavtalet. Bakom avtalet stod Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern.

I valrörelsen 2022 framkom misstankar om att det fanns planer på ett attentat mot Lööf under Almedalsveckan på Gotland. En kvinna dödades i attentatet, men först senare framkom att även Lööf varit måltavla.

I valet 2022 gick Centerpartiet kraftigt tillbaka, framför allt på landsbygden. På riksplanet backade partiet med nästan två procentenheter.

Källa: Riksdagen, Centerpartiet och NE


Fakta: Partiledarna tackar Lööf

Ulf Kristersson (M):

Annie,

Vi lärde känna varandra när du blev partiledare för elva år sedan och vi blev kollegor i samma regering.

Du har lett ditt parti genom både framgångar och svårigheter och trots att vi i viktiga frågor har tyckt olika och gjort olika vägval, så har jag stor respekt för dig och ditt politiska engagemang för till exempel landsbygdsfrågor, jämställdhet och klimatet.

Tyvärr har du utsatts för omänskliga hatkampanjer och rena hot. Hatet mot kvinnor i politiken, som drabbat dig i synnerhet, är ett gift i vår demokrati som måste stoppas.

Jag hoppas att du nu går vidare mot nya spännande uppgifter. Och att du precis som du önskade i ditt avskedstal, nu får mer tid med familjen.

Tack för den här tiden!

.

Magdalena Andersson (S):

Jag vill tacka Annie Lööf för hennes insatser för Sverige. Hon har varit partiledare under elva år och har hela tiden varit en konstruktiv politiker med stark moralisk kompass. Lööfs ständiga opposition mot hat, hot och intolerans har varit viktig för vår demokrati. Jag kommer att sakna henne som kollega och önskar henne all lycka i framtiden.

.

Jimmie Åkesson (SD):

Annie Lööf har i dag aviserat sin avgång.

Jag och Annie Lööf tycker väldigt olika i många olika frågor. Det finns också mycket att säga om de politiska beslut som Centerpartiet har tagit under hennes ledning.

Trots detta finns det i dag goda skäl att säga att Annie Lööf varit en väldigt skicklig motdebattör som jag faktiskt har uppskattat att möta. Därtill vill jag upprepa vad jag tidigare har sagt om att hon har utmärkt sig som väldigt respektfull, varm och trevlig, alla de gånger vi har pratat vid sidan om debatternas strålkastarljus och mikrofoner.

Jag tackar Annie Lööf för alla debatter och möten under dessa elva år och önskar henne all lycka i framtiden.

.

Nooshi Dadgostar (V):

Tack Annie. För att du stod upp för alla människors lika värde. För att du stod upp när det blåste. Rakryggad, stark, beundransvärd.

Du fick betala ett högt pris för det. Det säger något mörkt om vårt land. Det är allas vår uppgift att stå upp emot dessa krafter. Tack.

.

Ebba Busch (KD):

Jag vill tacka @annieloof för din långa tid i politiken. Vi hade flera år av gott samarbete, sedan några år av tuffa men goda debatter.

Ditt engagemang för företagande och att bekämpa mäns våld mot kvinnor har varit viktigt och beundransvärt.

.

Märta Stenevi (MP):

Jag har så oerhört stor respekt för dig, @annieloof, och ditt beslut.

Men jag sörjer också – du har varit så viktig för att aldrig låta hatet vinna. Jag önskar dig allt gott, men du ska veta hur saknad du kommer vara. Av mig och av många andra.

Ditt arv är stort och ljust.

.

Per Bolund (MP):

Tack @annieloof för ditt mod att stå upp för dina värderingar, för ditt ledarskap att våga välja en ny väg när den politiska arenan förflyttades långt högerut och för att du varit en sansad och vuxen röst i en allt mer polariserad tid. Tack och all lycka framåt!

.

Johan Pehrson (L):

Annie Lööf! Stort tack för dina insatser i svensk politik och som en del av den svenska liberalismen. Vi har ofta haft ett omfattande samarbete under de år vi båda varit folkvalda. Du är en ytterst kompetent och skicklig politiker. Jag önskar dig ett stort lycka till i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!