Vid årsskiftet tar Sverige över som ordförandeland i EU under sex månader. Sverige leder då förhandlingar inom en rad områden. Inte minst väntas flera tunga klimatfrågor avgöras under våren.
Det kommande EU-ordförandeskapet stod också i fokus när partiledarna debatterade EU-politik i riksdagen.
Flera partiledare siktade in sig på att regeringen drar ner på miljö- och klimatbudgeten med flera miljarder. De oroas för att klimatmålen till 2030 inte går att nå med den aviserade politiken. Och att utsläppen kommer att öka i närtid.
Skadad trovärdighet
– Hur ska Kristersson få regeringar i andra länder att leva upp till sina mål, när man helt släpper taget om sitt eget? Vilken trovärdighet kommer vi att ha? säger Magdalena Andersson.
Hon tog också upp finansminister Elisabeth Svantessons (M) uttalande nyligen i en SvD-intervju. Svantesson sade: ”Gör vi det inte, så gör vi det inte”, om att nå målet om att minska transportsektorns utsläpp med 70 procent från 2010 till 2030.
– Jag vill påminna Ulf Kristersson om att våra klimatmål är lag, så frågan är tar Ulf Kristersson avstånd från Elisabeth Svantessons uttalande?
Kristersson kontrade med att det kommer ta tid att reparera de skador som Socialdemokraterna orsakat.
– Målen ligger fast. Och det parti som anklagar andra partier för att svika klimatmålen är det parti som i total hållningslöshet lade ned svensk fungerande kärnkraft.
"Skyller ifrån sig"
Magdalena Andersson tycker att det är lögn att skylla på tidigare energipolitik, när regeringen själv i budgeten konstaterar att det är den nya regeringens åtgärder som gör att klimatmålen inte kan nås, främst på grund av att reduktionsplikten sänks till EU:s lägsta nivå den 1 januari 2024.
– Före valet var det tydligt att vi skulle nå klimatmålen till 2030. Men när Elisabeth Svantesson presenterade budgeten i förra veckan var det tydligt att vi inte kommer att göra det – och orsaken är att regeringen har sänkt klimatambitionerna, säger Andersson.
Andra partiledare tog upp det pågående klimattoppmötet i Egypten.
– Det är oroande att Sverige åker till klimattoppmötet med budskapet att det brådskar till andra länder, men själva lägger i backen i klimatarbetet, ökar våra utsläpp med miljoner och åter miljoner ton koldioxid, säger Centerledaren Annie Lööf.
Agerar bromskloss
Miljöpartiets Per Bolund kallar det en rivstart av den nya regeringen.
– Då lägger jag betoning på riva, för det är det man håller på med, inte minst när det gäller klimatpolitiken och omställningen.
Han tar upp slopandet av miljödepartementet, minskad reduktionsplikt och att det ska bli dyrare att bygga havsbaserad vindkraft.
– Sveriges roll internationellt har gått från att vara pådrivande i klimatfrågan, ett land som visar vägen, till att vara en eftersläntrare, en bromskloss, säger Bolund.