Även regeringen öppnar för Gripen till Ukraina

Socialdemokraterna är beredda att skicka Jas Gripen till Ukraina. Partiet öppnar för att det kan ske genom export – det vill säga att Ukraina får köpa stridsflygplanen. Även regeringen öppnar för Gripen till Ukraina.

Ukraina har bett om Jas Gripen. Arkivbild.

Ukraina har bett om Jas Gripen. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2023-08-24 10:34

Socialdemokraterna vill att Sverige förbereder sig för att skicka Jas Gripen till Ukraina.

– Ska Ukrainas offensiv lyckas måste luftförsvaret stärkas, säger partiledaren Magdalena Andersson.

Hon betonar att Ukraina är beroende av militärt stöd utifrån. President Volodymyr Zelenskyj har flera gånger bett om att länder ska bistå med stridsflyg.

– Vi kan inte låta Ryssland vinna. Jas Gripen skulle göra stor skillnad för Ukraina, säger Andersson.

Regeringen undersöker

Regeringen har hittills inte sagt sig vara beredd att skicka Jas Gripen då planen behövs för att försvara Sverige i rådande läge. Även om Ryssland är kraftigt försvagat när det gäller armén, är landets luftstridskrafter i det närmaste intakta.

Men nu säger sig regeringen vara öppen för att skicka svenskt stridsflyg till Ukraina. Regeringskansliet har "under en längre tid" tittat på frågan, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

I maj uppgav han att Sverige inte har några plan att avvara.

Även Jonson anser, precis som S, att det kan ske först när Sverige blivit Natomedlem.

– Vi måste noga väga in hur det påverkar vår försvarsförmåga och vårt luftförsvar, säger Jonson.

Kan handla om försäljning

S sätter inget datum för när Gripen skulle kunna skickas, och anger inte heller hur många det skulle kunna handla om. I dag har Sverige ett 90-tal Gripen.

Det är inte heller självklart att Sverige ska ge bort planen, som man gjort med all annan försvarsmateriel hittills – utan S öppnar för att det även kan ske via export.

– Formerna för hur det här ska ske får man återkomma till. Självklart ser vi ett perspektiv där vi både understödjer direkt med leveranser men också möjlighet till export i sammanhanget som olika vägar, säger Peter Hultqvist (S), försvarspolitisk talesperson.

TT: Det är inte självklart att Sverige ska skänka planen?

– Jag tycker inte att man ska föregå utredningen, men vi har sagt att formerna ska ses över.

Hultqvist anser att en rejäl analys av konsekvenserna för svensk försvarsförmåga bör inledas omedelbart. Men regeringen anser alltså att ett sådant arbete redan pågår.

Danmark och Nederländerna meddelade nyligen att de kommer att skicka stridsflyg av typen F-16 till Ukraina. Även Norge uppges ska skicka plan av denna modell.

Även försvarsminister Pål Jonson (M) är öppen för att skicka Jas Gripenplan till Ukraina. Arkivbild.
Även försvarsminister Pål Jonson (M) är öppen för att skicka Jas Gripenplan till Ukraina. Arkivbild.
Fakta: Gripen

Saab 39 Gripen är ett svenskt stridsflygplan som tillverkas av Saab. Beslutet om att bygga planet togs 1982. Den första flygningen genomfördes 1988.

Planet finns i flera olika versioner, ensitsiga och tvåsitsiga. Längden varierar men är runt 15 meter. Maxvikt vid start, när planen är fulltankade, är mellan 14 och 16 ton. Maxhastigheten är två gånger ljudets hastighet, det vill säga runt 680 meter i sekunden.

Sverige har i dagsläget ett 90-tal Jas Gripen.

Källa: Försvarsmakten, NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!