Barbro Westerholm avled på måndagseftermiddagen efter en kort tids sjukdom, skriver SPF Seniorerna i ett pressmeddelande. Hon valdes in i riksdagen 1988 där hon blev en tydlig förespråkare för hbtqi-personers rättigheter, till exempel genom att arbeta för införandet av en partnerskapslag.
Tidigare, mellan 1979 och 1985, var hon Socialstyrelsens generaldirektör där hon drev igenom att homosexualitet inte längre skulle klassas som en psykisk sjukdom.
Hyllas av Liberalerna
I ett pressmeddelande på Liberalernas hemsida skriver partiledaren Johan Pehrson:
”Vi är många som känner stor saknad, samtidigt som vi minns Barbro med värme och stolthet. Barbros heroiska kamp för människors frihet och lika värde lämnar bestående avtryck i Liberalerna och det svenska samhället. Det har sagts om Barbro att sällan har så många så mycket att tacka en människa för — jag kan bara instämma.”
Även Liberalernas partisekreterare Gulan Avci hyllar Westerholm:
"Barbros mod, handlingskraft och engagemang för att stå på de mest utsattas sida har inspirerat flera generationer liberaler. Jag kommer alltid minnas när Barbro fick stående ovationer i riksdagens kammare när hon höll sitt sista anförande" skriver Avci på partiets hemsida.
Satt 27 år i riksdagen
Barbro Westerholm föddes den 16 juni 1933 i Stockholm. Hon tog läkarexamen vid Karolinska institutet 1959 och disputerade 1965.
Westerholm var riksdagsledamot för Folkpartiet sedermera Liberalerna 1988-1999 samt 2006-2022. Inför valet i fjol valde hon att kliva av, efter 27 år i riksdagen. Hon anställdes då som sakkunnig hos SPF Seniorerna där hon tidigare varit förbundsordförande.
"Tomrummet efter Barbro kommer aldrig att fyllas. Hon var inte bara en politisk urkraft i svensk debatt under många, många år utan även en förebild för mig och många andra" skriver SPF Seniorernas nuvarande ordförande Eva Eriksson i ett pressmeddelande.
Barbro Westerholm blev 89 år gammal.