Ett annat förslag från regeringen för att stärka barnperspektivet i vårdnadstvister är att fler och yngre barn ska ges möjlighet att vara delaktiga i förfarandet. Socialnämnden ska få rätten att höra ett barn utan vårdnadshavarens samtycke och närvarande.
– Det måste bli möjligt att höra barn utan att föräldrarna står över axeln så att de kan berätta om det förekommer våld eller förtryck, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Tidsgräns införs
En tidsgräns för socialnämndens utredning på fyra månader införs. Domstol får också rätt att flytta vårdnaden för ett barn till en tillfällig vårdnadshavare när en förälder har dödat den andra föräldern.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021 och i fråga om informationssamtalen i början av år 2022.
Utöver de föreslagna lagändringarna arbetar regeringen också med lagändringar som innebär att barn inte mot sin vilja måste träffa förälder som utsatt barnet för våld. Förslag väntas senare i vår.
Adoptera barn
Regeringen vill också utreda möjligheten till vårdnadsöverflyttning och adoption av familjehemsplacerade barn. Enligt Märta Stenevi innebär det att det ska bli möjligt att adoptera barn som är familjehemsplacerade mot de biologiska föräldrarnas vilja.
En särskild utredare ska också tillsättas med uppdrag att lämna en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, inbegripet hedersrelaterat våld och förtryck.
Ytterligare ett förslag för att stärka det straffrättsliga skyddet för barn som bevittnar brott i en närstående relation är att det ska införas ett särskilt barnfridsbrott. En lagrådsremiss väntas inom kort.