På lördagens möte i Hallunda Folkets hus tog medlemmarna i Botkyrkas arbetarekommun ställning till om de har förtroende för gruppledaren och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin. Hon röstades bort med siffrorna 91-88.
Bakom omröstningen ligger en infekterad konflikt. Efter mötet har flera medier rapporterat om att hennes motståndare ska ha värvat många nya medlemmar inför mötet och att det också fanns kopplingar till gängkriminella bland dessa.
Sedan helgen har både arbetarekommunen och partidistriktet i Stockholms län, som har en tillsynsfunktion och fanns med på mötet, försökt att få uppgifterna bekräftade.
– Jag har tagit del av uppgifterna i media, och de är chockerande, säger Tobias Baudin.
– Men det finns ingenting att ta på. Vi har alltså inte en enda person att gå vidare med, som skulle ha kopplingar till eller själv vara gängkriminell. Och det finns ingenting som pekar på att valen skulle ha skett på ett odemokratiskt sätt. I dagsläget finns det ingenting att gå vidare med.
Vill ha tips
När partiet har gått igenom röstlängderna har det visat sig att 23 nya medlemmar deltog på mötet. För att få rösta måste man ha betalt medlemsavgiften under minst en månad.
Det lokala partiet i Botkyrka har uppmanat personer som misstänker eller kan belägga att det finns kopplingar till kriminella att berätta om det. Hittills har inga sådana uppgifter kommit fram, enligt Baudin.
– Säg till oss vilka det är. Vi måste få ett tips om det eller att någon pekar på en person. Jag tycker också att man ska kontakta polisen om man har uppgifter om att kriminella försöker infiltrera ett parti, säger Tobias Baudin.
Jens Sjöström, ordförande för S i Botkyrka, delar Tobias Baudins bild – det finns inte mycket att gå på.
– Vi har också haft kontakt med polismyndigheten för att ställa frågan om de har haft några uppgifter inför mötet, på själva mötet, eller om det finns några uppgifter som de sitter på som rör vår organisation och som de kan och vill delge oss – och svaret är nej, säger Sjöström.
– Det sätts en väldigt allvarlig bild av vårt parti just nu med obekräftade uppgifter. Så har man belägg och bevis, så ber jag återigen att man hör av sig, så att vi får klara ut det här.
Ingen ytterligare utredning
Han påtalar att det är skillnad på vilka efterforskningar partiet kan göra beroende på om det är en vanlig medlem eller någon som vill ha ett förtroendeuppdrag. Ska någon företräda partiet måste han eller hon skriva på en kandidatförsäkran och för tyngre uppdrag gäller också att visa utdrag ur brottsregistret.
Tobias Baudin anser inte att det finns anledning att lyfta frågan till riksplanet eller tillsätta en större utredning än vad som redan görs.
– Jag har ingen anledning att rikta missnöje mot distriktet. Jag tycker att de har hanterat det här på ett bra sätt och de var också på plats på mötet, säger Baudin.
Strömmer: Allvarligt om de stämmer
Själva sakfrågan bakom konflikten i Botkyrka anser han handlar om ledarskap och personkonflikter.
– Tyvärr är det så i ett stort parti att det ibland uppstår sådana här personkonflikter, för att säga vad det egentligen handlar om, säger Baudin.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar uppgifterna med att han förutsätter att Socialdemokraterna går till botten med dem.
– De uppgifter som nu cirkulerar är väldigt allvarliga om de stämmer. Grov organiserad brottslighet som tränger sig in i partier är ett hot som måste tas på största allvar.
– Jag förutsätter att Socialdemokraterna nu vänder på varje sten och gör allt som krävs för att gå till botten med detta.