Besked om högskoleprovet väntas

Regeringen ska på torsdag lämna nytt besked om högskoleprovet. En majoritet i utbildningsutskottet vill att provet genomförs i höst.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, har kallat till pressträff om högskoleprovet. Arkivbild.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, har kallat till pressträff om högskoleprovet. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Politik2020-08-26 18:05

Universitets- och högskolerådet (UHR) beslutade för ett par veckor sedan att ställa in högskoleprovet även i höst. Det skedde i dialog med 21 universitet och högskolor. Orsaken är risken för spridning av coronaviruset.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vill dock att provet genomförs i höst. Vid onsdagens möte i utbildningsutskottet röstade de tillsammans med Sverigedemokraterna igenom att utskottet ska ta initiativ i frågan.

– Det innebär att regeringen ska säkerställa att man genomför högskoleprovet, säger M:s utbildningstalesperson Kristina Axén Olin.

"Går att genomföra"

Hon uppger att prognoserna för ungdomsarbetslösheten är alarmerande.

– Högskoleprovet är viktigt för framför allt unga, säger Axén Olin.

Hon tror att det fortfarande går att genomföra provet rent praktiskt.

– Om regeringen ändrar sin uppfattning så tror jag absolut det kan bli av, säger Axén Olin.

– Jag har fått en lång lista på kommuner, företag, hotell och andra som är beredda att ställa upp med gratis lokaler.

Utskottets ordförande, socialdemokraten Gunilla Svantorp, uppger att alla partier nog är överens om hur viktigt det är med högskoleprovet.

– Det är verkligen inte bra att det ställs in för andra gången, men i utskottet röstade vi nej till initiativet, eftersom 22 myndigheter ändå har sagt att smittskyddsläget inte tillåter att vi har ett högskoleprov, säger Svantorp.

Kallat till pressträff

Utskotten ska kalla till sig UHR:s generaldirektör och högskoleministern Matilda Ernkrans (S) så fort som möjligt för att ställa frågor. Först därefter vill S i utskottet besluta om ett eventuellt initiativ.

Ernkrans kallade på onsdagseftermiddagen till pressträff på torsdag morgon. Den handlar om genomförandet av högskoleprovet i höst.

– Jag tror att regeringen känner sig pressad efter beslutet i utskottet, men jag vet inte om den kommer att ändra sig, säger Liberalernas utbildningspolitiske talesperson Roger Haddad.

Enligt uppgift till TT vill regeringen undersöka möjligheten att genomföra högskoleprovet i höst för en begränsad grupp. Matilda Ernkrans skrev själv på Facebook för mindre än en vecka sedan: "Jag kommer också se över ytterligare åtgärder, bland annat möjligheten att låta en mindre grupp skriva provet. Om detta återkommer jag inom kort."

Fakta: Högskoleprovet

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

21 universitet och högskolor anordnar högskoleprovet på sammanlagt cirka 120 provorter.

Nästan 70 000 personer anmälde sig till högskoleprovet som skulle ha skrivits i april, men som ställdes in.

På höstarna är det vanligtvis färre som skriver provet, men UHR bedömer att det tuffa läget på arbetsmarknaden, med varsel och permitteringar, skulle få intresset att skjuta i höjden. Myndighetens prognos är att upp mot 100 000 skulle ha anmält sig till oktoberprovet.

Källa: UHR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!