I Sverige välkomnar både regeringen och oppositionen Turkiets klartecken för ett kommande godkännande i det turkiska parlamentet av Sveriges Natoansökan.
"Vi har en överenskommelse: Sverige kommer att gå med i Nato. Efter förhandlingar med Turkiet kommer ratificeringen att ske så snart som möjligt. Detta kommer att stärka både Sveriges säkerhet och Nato som helhet. En bra och en historisk dag", skriver försvarsminister Pål Jonson (M).
"Välkommet besked"
"Nu gör Sverige Nato starkare", skriver energiminister Ebba Busch (KD) på Twitter.
Magdalena Andersson (S) – som var Sveriges statsminister när landet ansökte om Natomedlemskap – hoppas nu på en snabb ratificeringsprocess:
"Turkiet har ikväll sagt att de ska inleda processen med att ratificera vår Natoansökan. Det är ett viktigt och välkommet besked för vårt land. Nu ser vi fram emot att både Turkiet och Ungern ratificerar oss snabbt", skriver hon på Twitter.
"Fin nyhet för Norden"
I ett uttalande säger sig USA:s president Joe Biden vara "redo att arbeta med president Erdogan och Turkiet för att stärka försvaret" i det euroatlantiska området.
"Jag ser fram mot att välkomna statsminister Kristersson och Sverige som vår 32:a NATO-allierade", tillägger han.
"Turkiet har meddelat sin avsikt att ratificera Sveriges Natomedlemskap så snabbt som möjligt. Jag är glad att man har hittat en överenskommelse. En fin nyhet för Nordens och hela Europas framtid", reagerar Finlands statsminister Petteri Orpo på Twitter.
"Med Sverige i Nato bygger vi ett starkare Norden tillsammans", tillägger han på svenska.
"Det är ett historiskt ögonblick för Nato som gör oss alla säkrare. Sverige, vi ser fram mot att välkomna er in i alliansen", skriver Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak på Twitter.
Europeiska rådets ordförande Charles Michel stämmer in på Twitter:
"Goda nyheter från Vilnius."
Stenevi: "Pinsamt illa"
Men alla är inte lika glada efter beskedet. Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå anser att ett svenskt medlemskap i Nato är "djupt beklagligt" och en "historisk felprioritering".
– Nato bidrar till ökad polarisering i en värld som redan är hårt militariserad, säger hon till Ekot.
Kritik framförs också mot processen kring Sveriges Natoansökan. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi skriver på Twitter att den har varit "pinsamt illa hanterad från dag ett" och hon anser att det har gett Erdogan och Turkiet "ett orimligt inflytande" över svensk inrikespolitik.
"Om det limbo vi försatts i kan hävas är det välkommet. Det är dock med sorg jag noterar att Sverige inte längre är en röst för frihet och demokrati, utan istället en tyst partner till en auktoritär regim", skriver hon.
Även Vänsterpartiet, som säger nej till ett svenskt Natomedlemskap, anser att processen hade kunnat hanterats bättre.
"Om andra partier hade lyssnat på Vänsterpartiets varningar förra våren om riskerna med att gå i militär allians med Turkiet hade denna process kunnat bli bättre", skriver partiledaren Nooshi Dadgostar på Twitter.