Billström: Det ungerska beskedet gäller

Trots nya turer i Natofrågan från ungerskt håll är den svenska regeringen övertygad om att löftet från landet att "inte vara sist" står fast. –Vi är väldigt säkra på att de besked som lämnats tidigare gäller, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.

Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2023-10-31 12:38

Ungern och Turkiet är fortsatt de enda länder som inte godkänt Sveriges Natoansökan.

Men medan det första steget i ratificeringsprocessen nu inletts i det turkiska parlamentet har kritiken från ungerskt håll hårdnat.

I september kopplade den ungerska regeringen i ett brev till Sverige ett gammalt UR-klipp – där demokratin beskrivs vara på nedgång i Ungern – till Sveriges inträde i Nato.

Och i förra veckan krävde en ungersk minister en förklaring av den kritik som svenska politiker riktat mot landets demokratiutveckling.

"Speglar inte"

Trots det höga tonläget utgår Tobias Billström från att tidigare löften gäller.

– Beskeden som lämnats offentligt av premiärminister Viktor Orbán gäller, det vill säga Ungern kommer inte att vara sist att godkänna Sveriges Natoansökan, säger han på en träff med riksdagsjournalisterna.

Senast han själv fick beskedet var i samband med FN-veckan i New York i slutet av september, då han träffade sin ungerske ministerkollega.

– Vi har många kontakter med Ungern och beskeden är detsamma. Vad som sades på presskonferensen (i förra veckan, reds anm) speglar inte vad min utrikesministerkollega sagt till mig, säger Billström.

TT: Men har du fått några nya löften sen september?

– Jag har inte fått några nya kommentarer utan vi utgår från att det som är sagt är det som gäller.

Inget svar

Enligt Billström ser regeringen inget behov av att svara på det ungerska brevet.

– Vi har andra kanaler för att framföra våra synpunkter, säger han.

Inte heller kommer Ungern att få en förklaring som man krävde förra veckan.

Billström påpekar att Ungern, till skillnad från Turkiet, inte ställt några särskilda villkor för att släppa in Sverige.

– Vi ser ingen anledning, eftersom det inte gjordes några särskilda överenskommelser med Ungern under Natotoppmötet i Madrid, att göra något annat. Ungern har gett Sverige status som "invitee" utan några förbehåll.

F-16-affären

Det som återstår i det ungerska parlamentet är den slutliga omröstningen, enligt Billström.

– Sverige är redan färdigbehandlat och uppe för slutvotering. Det innebär att man kan köra oss genom kammaren när man vill.

Vad gäller Turkiet ska parlamentet rösta om den svenska Natoansökan senast den 10 december, enligt handlingar på det turkiska parlamentets hemsida.

Processen hänger samtidigt nära samman med F-16-affären mellan USA och Turkiet. I paketet ingår även F-35 till Grekland.

– Vi har ingen insyn i hur affären går och anser oss heller inte ha något behov av det, säger Billström.

Fakta: Sveriges väg mot Nato

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.

Den 5 juli samma år fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska.

För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli lovade president Recep Tayyip Erdogan att "så snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

Den 23 oktober meddelade turkiska presidentkansliet att Erdogan signerat och skickat vidare Sveriges Natoansökan till parlamentet.

Ungern har sagt att ett godkännande bara handlar om "teknikaliteter" och att landet inte ska vara sist med ratificeringen. Men beslutet har skjutits upp flera gånger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!