Turkiet och Ungern är de sista Natoländerna som inte sagt ja till svenskt medlemskap. Det finns dock förväntningar på att det ska kunna ske efter att det turkiska valet är avklarat.
Valet hålls på söndag, men det kan eventuellt bli en andra valomgång lite senare i maj. Opinionsmätningarna visar på ett jämnt läge mellan den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan och utmanaren Kemal Kilicdaroglu.
Billström vill inte spekulera i om det finns någon turkisk valutgång som vore mer gynnsam för Sveriges Natoansökan. Han bedömer att en valvinst för den sittande presidenten inte borde försämra Sveriges läge jämfört med om oppositionen vinner.
– Det borde inte efter ett val, om president Erdogan fortsätter som president, vara några problem i den delen. Och vad gäller oppositionspartierna har de också uttalat sig positivt om den svenska Natoansökan, det är min bedömning av läget som utrikesminister här och nu.
Ska resa
Billström är fortsatt hoppfull om att Sverige är medlem till Natos toppmöte i Vilnius den 11–12 juli.
– För vårt vidkommande så upplever vi att det finns möjligheter, det har det hela tiden gjort, att se svenskt Natomedlemskap fullbordas i god tid innan Vilniustoppmötet.
Anledningen till att utrikesministern känner sig hoppfull är det starka stöd som övriga medlemsstater har visat för Sverige. Billström säger att han kommer att lägga ned all tid han kan avvara från den 14 maj till toppmötet på att resa och prata med andra medlemmar för att hålla den svenska Natoansökan högt på dagordningen.
– Det kommer att vara min främsta uppgift som utrikesminister de här kommande veckorna och månaderna.
Underlättar för Nato
Även försvarsminister Pål Jonson (M) är hoppfull.
– Alla våra partners i Nato upprepar vikten av att Sverige blir medlem så fort det går, säger han.
– Jag upplever att det finns ett momentum i det avseendet.
Jonson understryker också att det underlättar för Natos planering av nya regionala försvarsområden i Europa om Sverige hinner bli medlem till toppmötet.
Ytterligare en orsak till att försvarsministern är hoppfull är att arbetet med att integrera Sverige i Natos kollektiva försvar fortsätter och går bra.
Nato gav i vintras Sverige ett så kallat interim-mål, i väntan på att Sverige blir medlem, för vilken militär kapacitet Sverige ska sträva efter för armén, marinen och flygvapnet.
– Vi är djupare integrerade i Nato i dag än för ett år sedan, säger Jonson.