Regeringen har under torsdagen informerat riksdagens utrikesutskott om korankrisen. Efter mötet får Tobias Billström frågan om regeringen har lyckats att dämpa den hätska stämningen mot Sverige i muslimska länder.
– Arbetet pågår, och det kommer att pågå under lång tid framöver, säger Billström.
Allvarligt läge
Han betonar att det är ett allvarligt läge, där bilden av Sverige påverkas på ett negativt sätt.
– Vår främsta och viktigaste uppgift är att värna svenska intressen och svenskars säkerhet både här och i utlandet, säger Billström.
– Vi bör ta den händelseutveckling som nu är i gång på stort allvar, alla i vårt land bör göra det.
För hans egen del pågår samtal i alla möjliga diplomatiska kanaler, och han understryker att dialog är viktig nu.
– I det här läget bör man ha en balans i sin externa kommunikation, man ska också komma ihåg att vissa stater vill ha en konflikt i de här frågorna och använder sig av dem som en del i sin egen inrikespolitiska debatt, säger Billström.
Inte alltid lämpligt
Han betonar att regeringen arbetar för att få en bild på plats att Sverige är ett land som står upp för åsikts- och yttrandefrihet.
– Regeringen vill dock också betona att vi tar avstånd från koranbränningar, och bränningar av alla heliga skrifter, för det är alltså inte så att det som är lagligt alltid är lämpligt, säger Billström.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesministern har, utöver en del skriftliga uttalanden, varit återhållsamma med att uttala sig om den senaste korankrisen, där flera ledare i muslimska länder gjort hätska angrepp mot Sverige.
"Viktigt ställa krav"
Samarbetspartiet Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson, tillika utrikesutskottets ordförande, Emil Aronsson tycker att det är för tidigt att fälla dom över regeringens försiktiga linje.
– Jag tycker att det är viktigt att regeringen står upp för svenska värderingar och den grundlagsfästa yttrandefriheten, och inom ramen för det möjligheten att bränna heliga skrifter även om man tycker att det är ett olämpligt beteende, säger Aronsson och fortsätter:
– Nu handlar det om att ställa krav på de här muslimska länderna där både ledare och våldsbejakande extremister hetsar och hotar och driver hat mot Sverige för att få bukt med det här problemet, särskilt om man är stora bidragsmottagare av svenska skattemedel.
TT: Är SD öppna för lagändringar i syfte att stoppa koranbränningar?
– För Sverigedemokraternas del ser jag inte att det är en framkomlig väg att vi ska ändra vår lagstiftning för att tillmötesgå islamisters eller främmande staters intressen och ambition att ändra svenskars sätt att leva och verka i Sverige.