Muslimska länder har reagerat starkt på koranbränningarna i Sverige. Tobias Billström bedömer att han kommer att behöva ägna en stor del av mandatperioden åt att återuppbygga relationerna med många av dem, det finns ingen "quick fix", som han säger.
Under fredagen bjöd han in ambassadörer och andra sändebud, chargé d'affaires och liknande, till utrikesdepartementet och ett tjugotal länders representanter närvarade.
– Det var ett bra, mycket konstruktivt möte. OIC-ambassadörerna spelar en mycket viktig roll i att förklara vår situation för sina huvudstäder, säger Billström.
OIC fördömer Sverige
Den islamiska samarbetsorganisationen OIC och dess 57 medlemsländer riktade skarp kritik mot Sverige och Danmark i veckan. De fördömde koranbränningarna och länderna uppmanades överväga självständiga åtgärder, som ekonomiska och politiska sanktioner. Risken för bojkott av svenska företag kvarstår.
– Vi vet att det har varit starka reaktioner på händelserna i Sverige den senaste tiden. Det här var ett bra tillfälle att förklara och förtydliga vårt förhållningssätt, och bland annat redogöra för de grundlagsstadgade friheterna i Sverige, säger Billström.
Bland annat berättade han att myndigheterna har begränsat utrymme att ingripa, men att regeringen nu också gör en analys av om ordningslagen behöver ändras.
– Jag klargjorde att regeringen mycket tydligt tar avstånd från de hatiska handlingar som enskilda personer har genomfört i Sverige, och att vi har förståelse för att de upplevs som kränkande för många muslimer.
– Dessutom har jag poängterat vikten av fortsatt dialog.
"Det skulle förstöra"
Han möttes av många frågor från ambassadörerna, men vilka frågor han fick specifikt vill han inte gå in på.
– Det tror jag skulle förstöra den förtroendefulla relationen vi har med de här staterna.
Turkiet fanns representerat på mötet och enligt Billström var inte Natoprocessen uppe för diskussion.
Det är nu viktigt att den här typen av samtal hålls återkommande, något UD planerar för. Billström planerar också att resa till flera muslimska länder.
– Min avsikt är att resa till länder i regionen och redan i september kommer vi att bjuda in till samtal i samband med FN-veckan i New York. Ytterst så handlar det här om svenska intressen och vår säkerhet i Sverige, svenskars säkerhet utomlands och att svenska företag ska kunna fortsätta bedriva handel, säger Tobias Billström.