– Jag har noterat att de här sakerna som framförts de senaste dagarna, framför allt från Ungerns sida, gör att man alltid har anledning att se till att moderera sina ord, säger Tobias Billström.
– Jag tycker att förhoppningsfull i det här sammanhanget är bättre.
"Arbetar för vår sak"
Det var i en intervju med SVT:s Agenda för två veckor sedan som Tobias Billström sade att han var "helt övertygad" om att Sverige skulle bli Natomedlem till Vilniusmötet den 11–12 juli.
– Vi har stora stora förhoppningar om att det ska bli på det viset. Vi har gjort vår del utav jobbet och arbetar nu för att se till att övriga 28 medlemsstater som redan har ratificerat oss också arbetar för vår sak, säger han nu.
Efter Agenda-intervjun har Ungern, som tillsammans med Turkiet är det enda land som inte ratificerat Sverige, kommit med mer kritik och angett tre skäl till varför man tvekar om att godkänna den svenska ansökan.
"Brist på respekt"
Bland annat har den ungerska regeringen sagt att Sverige konstant underminerar relationen till Ungern när svenska politiker kritiserar landets rättsväsende.
"Brist på respekt" och en "moralisk överlägsenhet" är andra ord som använts om Sverige.
– Vi ser inga skäl till varför man inte skulle ratificera oss. De här skälen har ingenting med den svenska Natoansökan att göra, det är något helt annat. Det handlar om vilka synpunkter EU haft på Ungern, säger Billström.
Han framhåller att även Finland kritiserat Ungerns demokratiska brister men trots det släpptes Finland igenom av det ungerska parlamentet i måndags.
S: Han är inte säker
Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist (S) har tidigare varit kritisk till att Billström använt så bombsäkra ord som "helt övertygad".
– Han är inte säker i sina bedömningar och går och funderar på vad som stämmer dag för dag. Det sänder signalen att utrikesministern är osäker på hur läget är. Det viktiga nu är att ha en rätt så kylig attityd, säger Hultqvist.
Han tycker att regeringen ska trycka på att Sverige uppfyller alla kriterier för att bli Natomedlem. Natos öppna dörr-policy skulle få sig "en rejäl törn" om Sverige inte blev medlem till Vilniusmötet. Det vore inte heller bra för samarbetet mellan Sverige och Finland och för Natos försvarsplanering, enligt Hultqvist.
Samtidigt måste det finnas en plan för om Sverige inte blir medlem till i juli.
– Det är inte ett tänkande som ska börja den dagen, om det skulle inträffa, utan det måste man fundera igenom före, säger Hultqvist.