Billström om Fidan-samtal: Ska höras snart igen

Utrikesminister Tobias Billström (M) har talat i telefon med sin nya turkiska motsvarighet Hakan Fidan, som kräver "konkreta steg" för att Sverige ska kunna bli Natomedlem. "Vi enades om att höras snart igen", kommenterar Billström.

Utrikesminister Tobias Billström. Arkivbild.

Utrikesminister Tobias Billström. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2023-06-08 07:08

På onsdagskvällen talade de två utrikesministrarna i telefon med varandra. Billström gratulerade Fidan till det nya jobbet, men de talade även om det svenska Natomedlemskapet. Turkiet har fortfarande inte ratificerat Sveriges ansökan.

"Vi hade också ett bra samtal om Sveriges Natoansökan, liksom Ryssland/Ukraina. Vi enades om att höras snart igen", säger Tobias Billström i en kort skriftlig kommentar till TT.

Konkreta steg

Den regeringsvänliga turkiska tidningen Daily Sabah uppger att Hakan Fidan, nyutnämnd minister i president Erdogans regering, ska ha sagt till Billström att det behövs "konkreta steg" från Sveriges sida för att Natoansökan ska godkännas. Det framgår inte vad detta skulle vara.

Enligt ett uttalande från det turkiska utrikesdepartementet.ska Billström och Fidan ha enats om att prata igen efter nästa veckas planerade möte mellan Sverige och Turkiet. Det hålls på tjänstemannanivå och den svenska delegationen leds då av chefsförhandlaren Oscar Stenström.

På torsdagen träffade Tobias Billström Nato-chefen Jens Stoltenberg i Bryssel. Han är väldigt sparsmakad med kommentarer efter mötet.

"Det var ett tillfälle för avstämning med Natos generalsekreterare inför toppmötet i Vilnius. Vi pratade också om Sveriges Natoansökan och det fortsatta arbetet för att vi ska bli en fullvärdig medlem", skriver Billström.

Amerikansk press

På torsdagen talade Turkiets utrikesminister Fidan även med den amerikanske utrikesministern Antony Blinken. Samtalet ska ha rört både Sveriges Natomedlemskap och amerikanska F16-plan, enligt Daily Sabah.

Turkiet och Ungern är de enda två länder som fortfarande inte godkänt Sveriges Natomedlemskap.

Turkiet har bland annat krävt hårdare tag mot PKK och utlämningar av personer som landet klassar som terrorister. Att Sveriges nya terrorlag som förbjuder deltagande i terroristorganisation nu trätt i kraft har inte uppgetts räcka för ett godkännande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!