Vid veckans EU-toppmöte i Bryssel enades medlemsländerna om ett krav om att hjälpinsatser ska få tillgång till Gaza. Att humanitär hjälp når fram är av största vikt, underströk utrikesministern i ett öppningsanförande vid riksdagens särskilda debatt om kriget i Mellanöstern.
– Även om Hamas bär ett stort ansvar för den humanitära situationen i Gaza så har även Israel ett ansvar. Regeringen är djupt oroad av de humanitära konsekvenserna av den israeliska blockaden, sade Billström (M) i talarstolen.
EU:s stöd till de humanitära insatserna höjs kraftigt, men även Sverige bör ge mer, enligt oppositionen.
– EU trappar upp sitt bistånd för att det finns risk för en annalkande humanitär katastrof, säger Socialdemokraternas Morgan Johansson till TT.
– Vi måste öka biståndet för annars riskerar vi att eskalera konflikten, sade Centerpartiets Kerstin Lundgren.
Skuldbördan
Oppositionspartierna efterlyser ett besked i biståndsfrågan från regeringen, som härom veckan meddelade att utvecklingsstödet till Gaza tills vidare blir fryst.
Håkan Svenneling (V) beskriver Gaza som ett "utomhusfängelse".
– Vedervärdig är varje attack där civila dödas. Vi måste trycka på för ett eldupphör nu, sade han i debatten.
Samtliga debattörer fördömde Hamas attacker mot Israel och underströk att inga civila bör dödas över huvud taget. Men de redogjorde för konflikten med olika ingångar.
– Terrordåden beror inte på något som Israel har gjort. Pogromerna på judar började långt innan staten Israel bildades, sade Liberalernas Joar Forssell, som beskrev Gazaremsan som ockuperat av Hamas snarare än av Israel.
– Det är Hamas som är skyldigt till det lidande som det palestinska folket utsätts för.
"Har vidtagit åtgärder"
Det är nödvändigt för Israel att "med kraft bekämpa terrorn", sade Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson.
– Självklart i enlighet med folkrätten, men vi kan konstatera att Israel har vidtagit omfattande åtgärder genom att varna, evakuera och se till att attackera militära mål.
I måndags sade utrikesminister Tobias Billström att Israels militära svar mot Gazaremsan var "proportionerligt", vilket han senare reviderade med ett tillägg om att svaret måste ske inom den internationella humanitära rättens ramar och att misstänkta krigsbrott får bedömas från "fall till fall".
När Aron Emilsson efter debatten får en fråga om vad han anser om proportionaliteten i Israels anfall så svarar han att det "är viktigt att stå upp för Israels rätt att försvara sin existens" som demokratisk stat.
– Det är en konflikt där en part bär skulden och det är Hamas som terrororganisation. Skulle man lägga ned vapnen så skulle Hamas terrorister välla in och vi skulle kanske inte se ett Israel med en judisk befolkning längre.
Biståndet i centrum
Emilsson ser det som väldigt positivt att regeringen och SD har låtit se över biståndet till Gazaremsan. I ett replikskifte med Morgan Johansson anklagade han Socialdemokraterna för att genom åren ha närt alltför nära band till palestinska rörelser. Johansson påpekade att SD:s historia gör att Israel inte vill ha kontakt med partiet.
– Vi är det parti i svensk politik som har bra relationer med både Israel och Palestina, säger socialdemokraten.
Morgan Johansson ser biståndsfrågan som den stora skiljelinjen i dagsläget.
– Jag skulle tro att det är SD och kanske ytterligare något parti som bromsar detta nu, säger han.
Vänsterns Håkan Svenneling tycker att regeringen dröjer med svar om biståndet medan det "pågår en tävling om vem som kan heja på Israel mest".
Rättad: I en tidigare version angavs fel datum för Hamas attack.