Hade samfunden erbjudit något annat än tröst och gemenskap – kanske möbler eller billig gladpack – hade portarna till Guds hus varit öppna för fler.
– Det finns en växande frustration bland kyrkfolk mot det som uppfattas som en orimlighet och inkonsekvens i lagstiftningen och restriktionerna med tanke på att rätten att utöva sin religion är grundlagsskyddad, säger Stockholms biskop Andreas Holmberg.
Restriktionerna för kyrkorna hänger samman med lagen om allmänna sammankomster, men Andreas Holmberg påpekar att regeringen gjorde ett undantag och höjde gränsen till 20 personer för begravningar.
– Det visar att om den politiska viljan finns så är man inte så bakbunden som det kan låta utan skulle kunna justera lagstiftningen och restriktionerna för att hänsyn till den grundlagsskyddade rättigheten som många nu tycker blir inskränkt på ett väldigt orimligt sätt.
Andreas Holmberg understryker att ingen ifrågasätter att det har varit och måste fortsätta vara restriktioner.
– Men det är den här uppfattade orimligheten och inkonsekvensen som jag tror frustrerar många.
Stora lokaler
Många av de religiösa samfundens kyrkor är stora och skulle med lätthet kunna rymma långt fler än åtta personer utan att det blir trångt.
Daniel Alm, som är föreståndare för pingströrelsens riksorganisation Pingst, säger att många hellre skulle se ett maxtak som står i proportion till kvadratmeterantalet, som för restauranger och museer, så att fler skulle kunna samlas.
– Kyrkorna är viktiga för folkhälsan. Människor är ensamma och mår inte bra och många har tvingats ta farväl i ensamhet. Det uppstår ett existentiellt vakuum.
– Vi vill inte ha lättnader för att rädda vår verksamhet, vi vill ha lättnader för att kunna ta hand om folk.
Saknar moskébesöket
För Stockholms moské, som före pandemin en normal fredag kunde ha 2 000 besökare, har konsekvenserna av restriktionerna varit stora. Moskén har stängt helt för de flesta aktiviteter sedan mars i fjol då man bedömt det som omöjligt att anpassa verksamheten till åtta besökare.
– Många har saknat moskén, de längtar efter att träffa andra och umgås med andra, särskilt i en fin miljö som moskén där man kan finna ro, säger Mahmoud Khalfi, imam och direktör för Stockholms moské.
Församlingen har anpassat sig och bedriver en del aktiviteter online, men den fysiska kontakten och aktiviteter på plats går inte att ersätta, anser han.
– Vissa kategorier, som pensionärer och sjuka, drabbas hårt. De blir isolerade hemma.
Även Mahmoud Khalfi efterlyser en anpassning av antalet besökare till lokalens storlek.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det just nu med tanke på smittspridningen inte är aktuellt med några lättnader, men att det finns lärdomar att dra inför framtida pandemier att det kan finnas ett behov av att vara mer specifik.