Bolund kräver omtag för konstgjord ö

Det är dags för danskarna att göra ett omtag i bygget av den konstgjorda halvön Lynetteholm, inte bara att stoppa dumpningen av muddermassor i Öresund. Det anser Miljöpartiets språkrör Per Bolund, som också tycker att den svenska regeringen agerat för lamt.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund är på plats plats i Köpenhamn för att med egna ögon titta på det projekt som han under sin tid som miljöminister protesterade mot. Arkivbild.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund är på plats plats i Köpenhamn för att med egna ögon titta på det projekt som han under sin tid som miljöminister protesterade mot. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2022-04-29 14:24

– När det handlar om att påverka den danska regeringen så skulle det vara mer effektivt om den svenska regeringen kunde vara lite modigare och ställa tydligare krav, säger han till TT.

På plats plats i Köpenhamn för att med egna ögon titta på det projekt som han under sin tid som miljöminister protesterade mot, passar han också på att ge danskarna bakläxa.

– Vi kräver inte att man ska stoppa projektet i sin helhet, men tycker att man ska anpassa det så att det får minsta möjliga miljöpåverkan, säger Per Bolund.

Dumpningen av bottensediment i Öresund har den danska regeringen nu lovat att försöka hitta alternativ till. Men det räcker inte, anser Bolund.

Han vill att miljökonsekvensbeskrivningen görs om och han anser också att den konstgjorda halvön borde få en helt annan utformning för att minimera påverkan på vattengenomströmningen i Öresund. Detta påverkar i sin tur syresättningen av Östersjön, påpekar han.

– Lägger man en långsmal ö längs med vattenriktningen så påverkar det genomströmningen mindre än om man lägger den på tvären.

Även Bolunds efterträdare på miljöministerposten, Annika Strandhäll (S), har framfört kritik mot hur det danska projektet genomdrivs.

– Men det var verkligen i elfte timmen och det räcker inte med att göra det en gång. Nu måste man fortsätta att ligga på, så som jag gjorde som miljöminister, säger Per Bolund.

Fakta: Lynetteholm

Lynetteholm ska bli en helt ny stadsdel i Köpenhamn som byggs på jordmassor som deponeras på havsbotten.

Den 2,8 kvadratkilometer stora halvön ska rymma cirka 35 000 invånare och lika många arbetsplatser.

Tanken är att Lynetteholm tillsammans med den befintliga stadsdelen Nordhavn ska säkra Köpenhamn mot framtida stormfloder från nordost.

Ett symboliskt första spadtag togs den 17 januari i år. De muddermassor som togs upp från januari till mars dumpades i Kögebukten söder om Öresundsbron, inte långt från den dansksvenska gränsen. Sedan togs en planerad paus inför sommarhalvåret och det var då som den danska transportministern aviserade att alternativ till dumpning i Kögebukten ska snabbutredas.

Från och med 2035 kan den konstgjorda halvön börja bebyggas med hus och ungefär 2070 ska den nya stadsdelen stå helt färdig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!