– Världen har inte gjort vad som krävs för att bryta fossilberoendet. Hälften av världens el kommer fortfarande från kol eller olja. Bryter vi inte det här och nu kommer vi inte att klara 1,5 gradersmålet, kanske inte ens 2 grader, säger han.
Särskilt överraskad över rapporten är han dock inte.
– Nej, jag har ju följt forskningen och den senaste rapporten kom för åtta år sen, men sammanställt på det här sättet och med alla signaler som pekar i fel riktning så är ju läget oerhört allvarligt, säger Bolund.
Skärpt politik
För svenskt vidkommande kräver det en skärpt politik, anser han.
– Ja, absolut. Vi behöver se över klimatmålen, öka ambitionerna och sätta skarpare mål. De är ju baserade på de tidigare rapporterna. Från Miljöpartiets sida vill vi se ett stoppdatum för att använda fossila bränslen och ett stoppdatum nu för att utvinna fossila bränslen och när man ska sluta sälja fossildrivna bilar, säger Per Bolund.
Han framhåller att Sverige är ett av de länder i Europa och världen där den den förnybara energin expanderar allra mest, och också ett av de länder med högst försäljning av el- och laddbara bilar.
– Det visar att vi har lösningarna på plats. Nu gäller det bara att se till att det är dem vi baserar framtidens samhälle på, säger Per Bolund.
"Allvarlig läsning
Moderaternas miljö- och klimatpolitiska person Jessica Rosencrantz ser också allvarligt på rapporten.
– Det är väldigt allvarlig läsning som definitivt gör att alla politiker måste fokusera på åtgärder som inte bara låter bra utan får ned utsläppen på riktigt, nationellt, på EU-nivå men också globalt, säger hon till TT.
– Vi har saknat en offensiv agenda från regeringen, både globalt och nationellt, som på ett helt annat sätt kan minska utsläppen, om man fokuserar på rätt saker, säger hon.
Elektrifiering
En nyckel är elektrifieringen, framhåller hon.
– Elektrifiering är i hög grad lösningen om vi ska ställa om samhället. Då måste vi få fram el, och då har vi inte råd att utesluta någon fossilfri el. Vi behöver vind- och solkraft men också kärnkraft. Då duger det inte att lägga ned kärnkraft, som regeringen gör.
Hon vill också att regeringen tar ledartröjan på klimattoppmötet i höst och driver på för att alla länder sätter ett pris på koldioxidutsläppen.
– Det behövs en överenskommelse om att alla ska sätta ett pris på utsläppen, säger Jessica Rosencrantz.
Inga nettoutsläpp
Även statsminister Stefan Löfven (S) understryker allvaret. "Vetenskapen är mycket tydlig och det finns inte utrymme för tvekan" skriver han på Instagram.
Regeringens målsättning är glasklar, fortsätter Löfven: "till 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären och bli världens första fossilfria välfärdsland. I Sverige görs nu stora satsningar, inte minst inom industrin och i transportsektorn, för att sänka utsläppen."
Löfven skriver också att Sverige behöver sätta press på de stora utsläppsländerna att leva upp till Parisavtalet och bistå länder som behöver hjälp att minska sina utsläpp.