De omkring 800 åhörarna fick i ett kallt och grått Visby också höra honom varna för bakslag för klimatpolitiken om de rödgröna förlorar valet.
Enligt Bolund "råder ingen tvekan" om att det blir en Moderatledd regering som lutar sig mot en extrem höger, om MP skulle falla ur riksdagen.
MP kämpar i dag för att komma över riksdagsspärren i opinionsmätningarna.
Bolund anklagade högern för att inte sky några medel och ta till förtalskampanjer, lögner och falsk information.
– Att försöka att systematiskt trycka ut oss ur riksdagen tycks vara deras sätt att försöka ta makten, sade Bolund.
Medverkar inte
Språkröret uppgav att en röst på MP är en röst på en rödgrön regering. Bolund betonade att MP inte kommer att medverka till en regering som "eldar på" klimathotet, slopar klimatmål och "slaktar" klimatbudgetar.
Han tycker dock att inte heller Socialdemokraternas klimatpolitik imponerar. Bolund anklagar alla andra partier för att dra ned på klimatpolitiken.
Ett av MP:s vallöften är att satsa på mer vindkraft och solenergi. Partiet vill bygga ut den havsbaserade vindkraften med minst 150 terawattimmar, TWh. Det motsvarar, enligt partiet, all den el Sverige använder i dag.
Enligt Bolund försöker starka krafter att få klimatpolitiken att framstå som ett större hot mot människor än själva klimatförändringarna.
Känns smärtsamt
Han medgav att det kan kännas smärtsamt att inse att vi måste ändra oss och bryta gamla vanor.
Bolund tackade de som anstränger sig för att minska utsläppen, genom att köpa ekologiskt, sätta solceller på taket, ta cykeln i stället för bilen och tåget i stället för flyget.
– Tyvärr äts dina ansträngningar upp av de andra partiernas politik som eldar på klimathotet, sade Bolund.
Han vill att elbilen ska bli folklig och att stödet för de som köper elbil på landsbygden ska öka. Bolund vill också se satsningar på att det ska bli lättare att ta tåget på semestern.
– En röst på MP är en röst på nya lösningar, på förnybar el, sade han.
Tyst minut
Bolunds Almedalstal inleddes med en tyst minut för offret för gårdagens knivdåd.
Innan talet hade MP:s språkrör tänkt att ha en en pressträff om klimat och miljö. I stället valde de att tala om knivdådet, om det öppna samhället och att hedra offret, den nationella psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren.
– I dag är en mörk och väldigt tung dag, säger Märta Stenevi.
Hon kallar Almedalsveckan i Visby för en av de starkaste symbolerna för den öppna svenska demokratin.
– Almedalen handlar om öppenhet, samtal och gemenskap. Det är fruktansvärt att en kvinna hastigt ryckts bort från den gemenskapen av detta fruktansvärda våldsbrott, säger Stenevi.
– Vi åkte många hit tillsammans och en av oss kommer inte komma hem igen.
De två språkrören lämnade blommor vid mordplatsen på torsdagsmorgonen.
Bolund påminner om att alla inte längre känner att Almedalen är en trygg plats. Sommaren 2018 kände sig organisationer som arbetade för hbtqi-rättigheter och mänskliga rättigheter hotade av nazister.
Men ingen av språkrören tycker att det är dags att ställa in arrangemanget i framtiden.
– Det är viktigt att vi kan möta väljarna i Almedalen, säger Stenevi.
– Vi måste stå upp för och värna det öppna samhället som Almedalen är en del av.