Sedan i mars går det att utfärda tillträdesförbud för personer i butik. Hittills har ungefär 130 sådana förbud utfärdats efter det att åklagare begärt ett förbud och domstolarna sagt ja.
För strikt
I 280 fall har ansökningarna inte kommit så långt. Kraven för att få ja på en begäran är för strikta, anser Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
– Det är bara 30 procent som har sökt som har fått ett tillträdesförbud beviljat, säger han.
Han bedömer att åklagarna ofta kräver att personen det gäller ska ha dömts tidigare för till exempel ofredande, stöld eller snatteri för att skälen för ett förbud ska vara uppfyllda.
– Fällande domar är en dålig idé och kopplat till simhallar och bibliotek så är det få händelser, antar jag, som är ren brottslighet men ändå stör ordningen och gör det omöjligt att driva verksamhet, säger Per Geijer som hoppas att regeringen ser över och justerar det nu när förslag för simhallar och bibliotek ska läggas till.
Däremot är Svensk Handel tillfreds med hur förbuden fungerar när de väl beviljats. Personer accepterar dem.
Används mycket
Morgan Johansson säger till TT att det är för tidigt att utvärdera tillträdesförbudet i butik. Och att 130 förbud utfärdats till och med november ser han som ett mått på att lagen fungerar.
– Har det kommit 130 förbud på nio månader är det en lag som verkligen används. Det måste finnas en rättssäkerhet i det här också, säger Johansson.
– Så här långt fungerar den väl och många tror jag har blivit överraskade över att den används så pass mycket.
Förslagen för bad och bibliotek går nu till Lagrådet för granskning och tanken är att regeringen ska lägga en proposition till riksdagen i februari. Planen är att reglerna ska införas den 1 juli nästa år.
Legat på
Riksdagen har flera gånger krävt förslag från regeringen, senast med krav på förslag före årsskiftet.
– Det är bra att ministern och riksdagen nu faller till föga, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.
Men i likhet med Svensk Handel vill han att regeringen ska tänka en gång till om kraven inte är för högt ställa för ett förbud.
– Det borde räcka med att det finns en risk för störning av ordningen, inte att det faktiskt har hänt, säger Forssell.
Morgan Johansson säger att det regeringen går fram med inte bara handlar om att besökare på bad och bibliotek ska känna sig trygga. Det är också viktigt för personalen.
– Jag betraktar inte bara det här som en fråga för besökare utan också som en arbetsmiljöfråga, att personalen ska vara trygg, säger han.