– Nu får vi se vad regeringen lägger fram i stället för att vi ska uppfylla de här EU-direktiven om minskad plastanvändning, säger Emma Nohrén (MP).
Miljöpartiet var inte arkitekten bakom plastpåseskatten, som infördes av den rödgröna regeringen. Emma Nohrén, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, är noga med att påpeka att det var ett annat av januariavtalets partier som drev frågan.
– Det var från början Liberalernas förslag, som de hade med när vi samarbetade med dem och Centerpartiet. Så det var L som lade fram skatten och L som nu drar bort den, säger hon.
"Det är glädjande"
Samtidigt tycker hon att skatten haft avsedd effekt – försäljningen av engångsplastpåsar har tydligt minskat.
– Vi har sett att det här har varit ett verktyg som har fungerat. Och jag tror inte att vi hade tagit bort skatten, säger Emma Nohrén.
Hos Ikem, branschorganisation för kemiindustrierna, är reaktionen på antagningsbeskedet betydligt mer positiv.
– Det är glädjande och något vi har väntat på länge. Vi tycker inte att det är ett effektivt styrmedel och skatten når inte heller några direkta miljömål, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på Ikem.
Han anser att skattens utformning har flera brister och lyfter bland annat fram att den inte tar hänsyn till hur plastpåsarna har tillverkats.
– Man borde ha beskattat miljöbelastande plast men inte nya och bättre varianter som exempelvis är förnybara eller återvunna.
Omställning krävs
I botten ligger ett EU-direktiv, som kräver att medlemsländerna minskar förbrukningen av plastpåsar till högst 40 stycken per person och år.
– Nu får vi se vad regeringen ska lägga fram i stället för att vi ska uppfylla de här EU-direktiven om minskad plastanvändning, säger Emma Nohrén.
Nils Hannerz menar å sin sida på att problemet med miljöskadliga plaster bör angripas från ett annat håll.
– Om det är så att vi vill komma åt att plast görs av fossila råvaror, då måste vi uppmuntra så att industrin så snabbt som möjligt ställer om till cirkulära och återvunna råvaror som inte är fossila, säger han.
TT har varit i kontakt med Naturvårdsverket, som inte vill kommentera den slopade skatten innan det finns ett formellt beslut i frågan.