Brott och omställning toppar Anderssonplan

Brott och segregation låg högst på listan när statsminister Magdalena Andersson (S) lade fram sin regeringsförklaring. –Det grova våldet är ett gift, sade hon.

Statsminister Magdalena Andersson (S) läser upp sin regeringsförklaring i riksdagen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) läser upp sin regeringsförklaring i riksdagen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2021-11-30 05:35

De kommuner som lider mest av kriminalitet och segregation ska bjudas till regeringskansliet för att diskutera hur man tillsammans ska bekämpa problemen.

Statsministern lyfte även fram klimatomställningen med en grön industriell revolution, samt välfärden som huvudprioriteringar.

– Jag har ett längre perspektiv än tio månader, jag vill staka ut riktningen för Sverige lång tid framöver, framhöll hon på en pressträff efter regeringsförklaringen.

Hon hoppas att det ska finnas politisk vilja i riksdagen att göra upp om saker också, inte bara göra livet svårt för hennes enpartiregering.

Andersson vill "ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden". Men använde inga av sina 40 minuter i riksdagens talarstol till att lyfta den socialdemokratiska partikongressens beslut om att S ska verka för vinstförbud i skolan.

Hon talade om att kommunala skolor tar ett större helhetsansvar än friskolor och då också ska ha betalt för det. Indirekt tog hon upp friskolornas kösystem, hon underströk att antagningen till skolor ska vara rättvis och ge alla elever samma möjligheter.

Kriminalpolitiken ska fortsätta läggas om, fler straff ska skärpas och polisen ska få nya verktyg. Reformtakten ska vara hög.

– Straffen för gängrelaterad brottslighet ska skärpas ytterligare. Möjligheten att använda hemliga tvångsmedel preventivt för att förhindra allvarlig brottslighet utreds, sade Andersson.

Hotar samhället

Hon hävdade att det grova våldet är ett gift som hotar "hela vår samhällsgemenskap". Det fräter på tilliten mellan människor och urholkar framtidstron.

Hon påminde om att pandemin inte är över. Smittspridningen ökar och regeringen förbereder sig på ett förvärrat läge, med fler åtgärder.

– En åtgärdsplan kommer att presenteras inom kort.

Kansliet för krishantering flyttas till statsrådsberedningen.

Öka takten

Utsläppen ska minskas och jobb skapas genom att satsa på den gröna industriella revolutionen.

– Takten ska öka ytterligare, sade statsministern.

De gröna kreditgarantierna ska byggas ut till 50 miljarder kronor och underlätta fler gröna industrisatsningar. En ny nationell elektrifieringsstrategi ska peka ut hur kapaciteten i elnäten snabbt och effektivt kan byggas ut.

Men samma dag som Trafikverket kom med sitt förslag till plan för byggande av väg och järnväg valde Andersson att plocka ut höghastighetstågen ur regeringsförklaringen, de nämns inte längre.

Strandskyddet ska ändras för att göra det lättare att bygga nära vatten i gles- och landsbygd. Äganderätten i skogen ska stärkas och arbetsrätten reformeras. De tre förslagen var Centerpartiets villkor för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Inte omöjligt

En ny så kallad trygghetspension ska införas. Den som är över 60 år och utsliten ska inte behöva ta ut sin ålderspension i förtid.

Regeringen ska ta initiativ i riksdagens pensionsgrupp till att öka inbetalningarna till pensionssystemet. Skatteklyftan mellan löntagare och personer med sjuk- och aktivitetsersättning ska bort.

En strukturreform ska stärka inkomsterna för de pensionärer som har det sämst ställt, det förslag som S är överens med MP och V om. Det innebär upp till 1 000 kronor mer per månad för berörda om den inte stoppas av riksdagen.

Statsministern understryker att det krävs mer än straffskärpningar, nya verktyg och pengar för rättsväsendet för att möta våld och kriminalitet.

– Varje statsråd i den regering som i dag tillträder kommer att få i uppgift att inom sitt ansvarsområde och med stöd av berörda myndigheter vända på varje sten för att stoppa gängkriminaliteten och bekämpa segregationen.

Andersson lovar att integrationen ska förbättras på en "gedigen kunskapsgrund" och att hedersförtryck ska bort.

Hon citerade Fadime Sahindal som för 20 år sedan, ett år före det att hon mördades, talade i riksdagen och då sade:

”Oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet för varje ung kvinna att både få ha sin familj och det liv man önskar sig.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!