Budgetstriden skjuts fram: "I elfte timmen"

En del av budgetprocessen i riksdagen skjuts fram. Förslaget från M, KD och SD kom i elfte timmen, säger finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S). –Det här är frågor som berör alla Sveriges invånare.Ännu vägrar C och V ge besked om de ska stötta regeringens budget.

Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S). Arkivbild.

Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S). Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2021-11-17 13:08

Budgetförslaget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ser nu inte längre ut att bli en så kallad reservation, eller ett alternativ till regeringens budget.

Det är i stället regeringens budget som ser ut att bli reservationen. Det står klart efter ett möte i riksdagens finansutskott på onsdagen.

– Det känns lite ovant måste jag säga, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Inga besked från C och V

Jakob Forssmed, KD:s motsvarighet, kallar det en nesa åt finansminister Magdalena Andersson.

– Det är klart att det är intressant att när vi går till avslut i finansutskottet så är det oppositionens förslag som är huvudförslag. Regeringen har inte stöd av två partier här inne i finansutskottet. Det är klart att det är ett väldigt svagt stöd för deras ekonomiska politik.

De två partier han syftar på är Centerpartiet och Vänsterpartiet. Inget av partierna vill i dag ge besked om de kommer stödja regeringens budget.

– För närvarande har vi inte klarhet i vad som gäller så vi kommer inte ge några andra besked än att vi följer praxis och röstar på vår motion, säger Centerpartiets Martin Ådahl.

TT: Men ni har fått förslagen om skog och strandskydd, det är ni nöjda med. Vad behöver ni mer?

– Det är alla besked vi kan ge nu.

Skjuts fram

Inte heller Ulla Andersson, Vänsterpartiets talesperson, vill säga om V kommer att rösta på regeringens budget om den ställs mot M-, KD- och SD-budgeten i kammaren.

– Det kommer vi återkomma till så småningom. Men i nuläget är det vår budgetmotion som gäller och vi jobbar med att komma överens med regeringen om att få till en rejäl förändring. Det har inget budgetalternativ i dag mer än vårt eget.

Hon kan inte svara på när V ger besked. Det beror på samtalen mellan partiledaren Nooshi Dadgostar och Magdalena Andersson.

– Det beror på lite hur pågående förhandlingar fortsätter. Men visst, budgetomröstning och statsministeromröstning kan också ses som två separata processer.

Efter onsdagens möte i finansutskottet står det också klart att den så kallade justeringen av budgeten skjuts fram till på måndag. Den skulle annars ha hållits på torsdag. Det innebär inte att själva beslutet i riksdagens kammare, den 24 november, skjuts fram.

Anledningen är enligt finansutskottets ordförande Åsa Westlund att övriga partier behöver mer tid att sätta sig in i förslaget från M, KD och SD. Hon kallar det ett "nytt läge" nu.

– Vi fick föreslaget sent i går eftermiddag. Det här är frågor som berör alla Sveriges invånare som vi måste hinna ta ställning till. Det kom inte förrän i elfte timmen när man haft två månader på sig, säger Westlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!