Busch: Antisemitism sprids som ett gift igen

Hatbrott mot judar bör kunna leda till utvisning, anser KD-ledaren Ebba Busch. –Antisemitismen sprids återigen som ett gift i samhället. Det här visar att värderingskampen måste vinnas av varje generation, säger hon.

Partiledare Ebba Busch (KD) och Jakob Forssmed (KD) på Kristdemokraternas riksting i Helsingborg.

Partiledare Ebba Busch (KD) och Jakob Forssmed (KD) på Kristdemokraternas riksting i Helsingborg.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2023-11-10 09:45

I ett tal till runt 700 kristdemokrater på partiets riksting i Helsingborg talar KD-ledaren om Hamas attack mot Israel och den humanitära krissituationen i Gaza. Hon talar om Israels rätt att försvara sig, inom den internationella rättens ramar, samtidigt som humanitärt bistånd till civilbefolkningen i Gaza måste fram.

Men också om demonstrationer på många håll i Sverige, där Hamas hyllats.

– Det här sker i en tid när hotbilden mot judar ökar – när många judar räds för att vara öppna med sin judiska identitet. Då är hyllningar av terrorsekter det sista jag vill se, säger Busch.

– Vi måste säga som det är: Den som hyllar det som Hamas kämpar för, hotar samtidigt det svenska samhället.

Varnar för antisemitism

Hon varnar för den antisemitism som blossat upp i Sverige.

– Att Sveriges judar nu hålls ansvariga för Israels agerande – att de ses som medskyldiga i kriget – är ett fruktansvärt uttryck för den moderna antisemitismen i vårt land, säger Ebba Busch.

Hon ger också en känga till Socialdemokraterna. Att partiets ledning inte har reagerat starkare mot tecken på antisemitism i partiet och hållit rent framför egen dörr.

– Dessvärre har vi de senaste åren fått se ett agerande där svenska politiker använt sig av antisemitismkortet när det passat den egna inrikespolitiska ambitionen. Man har inte tvekat med att varna för stöveltramp på våra gator om Sverigedemokraterna skulle komma nära makten, säger Busch.

– Vanvördigt har man använt Förintelseöverlevare som slagträn i den partipolitiska debatten. Men när nu antisemitiska rop ogenerat skanderas på våra torg, då är det tyst. Men vi har ett ansvar för att hålla rent i vårt land.

S: Rena lögner

Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare, reagerar starkt på Buschs kritik.

"Det är oerhört anmärkningsvärt att Sveriges vice statsminister i ett läge när vi behöver ena vårt land istället splittrar och sprider rena lögner. Det kan ju vara värt att påminna att det är Ebba Busch som samarbetar med Sverigedemokraterna, ett parti vars företrädare sprider hat och hot, hejar på koranbränningar och vill splittra vårt land.", skriver Baudin i en kommentar.

I en debattartikel i Expressen inför helgens riksting skriver Ebba Busch att hon anser att hatbrott mot judar bör leda till utvisning.

"De senaste veckornas demonstrationer på svenska torg har visat att antisemitismen är ett reellt problem, och det tydliggör behovet av en skärpt lagstiftning och att vi återupprättar de värden som ska forma Sverige", skriver Busch.

"Även brott lägre ned på straffskalan, som de hatbrott svenska judar i dag behöver utstå, bör leda till utvisning", fortsätter hon.

I Tidöavtalet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna finns en punkt om att fler brott än i dag ska kunna leda till utvisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!