– Vi är beredda att redan nu ge besked om att den behöver ligga på sex procent ganska lång tid framöver, säger Ebba Busch till TT efter ett kampanjmöte på torget i Ödeshög.
Det skulle innebära en sänkning med nära 25 procentenheter jämfört med nu, från 30,5 procent.
Reduktionsplikten innebär att drivmedelsbolagen årligen ska öka inblandningen av biobränsle i bensin och diesel för att minska utsläppen av växthusgaser. Plikten är en av de viktigare delarna för att Sverige ska nå de klimatmål som riksdagen har slagit fast. Så sent som i juni i förra året var KD med och beslutade om en gradvis skärpning av kravet fram till 2030.
Det var klart för alla som var med om beslutet att priserna på framförallt diesel skulle öka årligen på grund av plikten.
Bytte fot
I våras bytte KD fot och föreslog en ändring och partiet fortsätter på den vägen. Även Moderaterna och Sverigedemokraterna vill ha en drastisk sänkning omgående.
– Det var ingen som kunde förutse att bränsle- och biobränslepriserna skulle sticka iväg så mycket redan före kriget (Rysslands invasion av Ukraina), säger Ebba Busch när hon förklarar partiets fotbyte.
Hon hänvisar till en rapport från Konjunkturinstitutet om utvecklingen av bränslepriserna under våren. Den pekar på att priserna på biodrivmedel har ökat mer än på vanlig bensin och diesel. Det gör att prisökningen blir större än tidigare beräknat vid pump när reduktionsplikten skärps och en liter bränsle måste innehålla mer biodrivmedel.
KD lovar arbeta för att priset på en liter diesel ska ner från dagens 24-25 kronor litern idag, till 16 kronor litern, ett löfte som kan bli mycket svårt att uppfylla.
För att det ska vara möjligt måste sannolikt också den tillfälliga skattesänkningen på bensin och diesel på motsvarande 1 krona och 30 öre per liter vid pump komma åter från årsskiftet. Den upphör vid utgången av september. Men KD har inget förslag om det.
Trycka ner
– Vi tror fortfarande att vi under ett antal månader behöver trycka ner energiskatten eller frysa den, säger Busch men konstaterar att det skulle kosta mycket pengar i förlorade skatteintäkter att behålla skatten på miniminivå.
Vid ett regeringsskifte kan det utrymmet behövas till att betala förslag på andra områden.
I våras beslutade riksdagen att ökningen av reduktionsplikten ska pausas i ett år, 2023. Det vill säga inget nytt steg ska tas då.
Om två veckor ska en Energimyndigheten leverera en rapport om utvecklingen av reduktionsplikten och dess effekter.