Busch: Rödgröna stolta över ha skapat kaos

KD-ledaren Ebba Busch riktar skarp kritik mot de rödgröna partierna efter regeringsbildningen. –De står i tv stolta över att ha skapat detta kaos, säger hon i sitt jultal.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD). Arkivbild.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD). Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2021-12-02 13:57

Kristdemokraterna landar på 4,6 procent i SCB:s stora novembermätning. Partiledaren Ebba Busch höll ett jultal under tisdagen där hon försökte värva fler medlemmar:

– Vi behöver dig nästa år.

Men hon fokuserade främst på turerna kring regeringsbildningen.

– Svenska folket har i praktiken att välja mellan en borgerlig regering, eller ett fortsatt regeringskaos.

– Trots att de rödgröna de senaste veckorna gjort sitt bästa för göra om regeringsbildningen till en spring-i-dörrarna-fars fastnar skrattet i halsen på grund av den svåra situation som Sverige befinner sig i.

Ebba Busch tog i talet också upp regeringsalternativet som högersidan har efter valet. Kärnan utgörs av Moderaterna och KD, men hon nämnde inget om Sverigedemokraterna i det sammanhanget.

Straffhöjning för trafikbrott

Hon lyfter dock fram budgetuppgörelsen M, KD och SD gjort. Busch anser att de rödgröna behöver tillbringa några år i opposition tills de fått rätsida på sina problem.

– Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet står i tv stolta över att ha skapat detta kaos.

I talet tog hon också upp brottsligheten och pekade på Danmark som ett politiskt föregångsland. Även vårdköerna fick plats i talet. Busch förde fram att det inte bara kan handla om att ge mer pengar till regionerna för att förbättra vården, det är "som att hälla vatten i en läckande hink."

Hon framhöll istället en av KD:s hjärtefrågor om att avskaffa regionerna som en lösning, samt upprättandet av en nationell vårdförmedling.

Inför jultalet presenterade KD också en nyhet om att man vill införa ett nytt brott: grov trafikbrottslighet.

Brottet ska träffa de som begår upprepade trafikbrott, visar särskilt hänsynslöst beteende i trafiken och där gärningarna varit ägnade att utgöra en allvarlig fara för trafiksäkerheten, som partiet beskriver det. Maxstraffet bör vara fem års fängelse.

KD vill också höja straffen för rattfylleri och olovlig körning.

"Trafikbrott har varit underprioriterat av den här regeringen. Det är oacceptabelt givet vilken fara det innebär för människors liv", säger KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!