– Tulltjänstemännen behöver ha lagens fulla kapacitet, inklusive det yttersta våldsmonopolet i ett möte med beslag som har ett stort värde på marknaden, säger hon.
– Vi vill att myndigheten ser över om man verkligen har rätt grad av beväpning på sina tulltjänstemän.
Regeringen avser att snart ge ett uppdrag till Tullverket att överväga om fler i personalen behöver beväpnas.
"Sätter enorm press"
I dag får en tulltjänsteman inneha pistol och endast bära vapnet vid målinriktad spaning eller tvångsingripanden mot grov brottslighet som Tullverket har att bekämpa, men inte på färjeterminal, flygplats eller annan liknande plats.
Anledningen till att Busch vill att myndigheten utreder frågan är mycket enkel, säger hon.
– Vi har en eskalering utav inflöde av både vapen och narkotika till Sverige som blivit ganska illa. Tittar vi bara på första halvåret i år, så har tullen beslagtagit lika mycket kokain och cannabis som under hela förra året. Det här sätter en enorm press på Tullverket.
Facket Kust-Tull lät göra en undersökning 2022 där möjlighet till anonymitet och bättre beväpning angavs som två faktorer som kunde förbättra personalens arbetsmiljö.
Läsa av nummerplåtar
Om fler vapen skulle stoppa mer knark från att komma in till Sverige kan Busch inte svara på. Men tullen behöver fler verktyg, som AI och automatisk nummerplåtsavläsning, framhåller hon.
TT: Du nämner våldsmonopolet, men kriminella beväpnar sig med automatkarbiner i dag, borde man utreda om tullen ska få ha tyngre vapen?
– Vilken nivå av beväpning det handlar om, det är någonting vi lämnar till myndigheten att se över, säger Busch.
TT: Ska man även utreda om de får skjuta i fler fall?
– Det regleras av skjutkungörelsen enligt svensk lag och den har vi inga förslag till förändringar på.