Busch ville ha hårdare straff för förtal

För sex år sedan ville Kristdemokraterna skärpa straffskalan för förtal på nätet. Nu hävdar partiledaren Ebba Busch att hon anser sig oskyldig – trots att hon erkänner brottet.
–Jag kan förstå att det låter lite märkligt, säger hon till Ekot.

Ebba Busch (KD) ville ha hårdare straff för förtal. Nu har hon själv erkänt brottet och sägeratt hon i "själ och hjärta" anser sig oskyldig.

Ebba Busch (KD) ville ha hårdare straff för förtal. Nu har hon själv erkänt brottet och sägeratt hon i "själ och hjärta" anser sig oskyldig.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Politik2021-07-04 17:01

I fredags erkände sig Ebba Busch skyldig till grovt förtal och skrev på ett så kallat strafföreläggande.

Inför pressuppbådet sade hon sedan att hon "i själ och hjärta" ansåg sig vara oskyldig och att hon erkänt av pragmatiska skäl, för att slippa en rättegång längre fram i tiden.

Men för bara några år sedan var Kristdemokraterna på krigsstigen mot just förtal och näthat och 2015 lämnade KD in en motion till riksdagen som krävde hårdare straff för förtal på nätet.

Skrev debattinlägg

"De moraliska ramarna verkar som bortblåsta för personer när de skriver på nätet . . . vi måste även komma ihåg att nätet idag har en så mycket större spridning att det borde vara högre straffskala på förtal som händer på nätet än på annat sätt", stod det i motionen.

Ett år senare, 2016, skrev Ebba Busch själv ett debattinlägg i Aftonbladet där hon ropade på hårdare tag mot förtal, vilket Expressen rapporterat om.

"Vi har därför en hel generation som växer upp i tron att lagar inte gäller i digitala medier, ett sammanhang som är nästan lika viktigt för dem som den fysiska tillvaron", skrev hon.

Moralisk aspekt

I en extrainsatt intervju med Ekot förklarar Ebba Busch hur hon resonerade när hon erkände ett brott hon alltså anser sig oskyldig till. Hon påstår att det är "möjligt att det hade landat i ett frikännande" om det hela hade gått till rättegång och säger att det hade varit viktigt för hennes "personliga heder".

– Det var något personen själv delat med sig av. Det är det som jag menar hade gjort att det var försvarligt, säger Busch.

Hon säger att det viktiga är att folk tar sitt straff, oavsett om de sedan hävdar att de är oskyldig.

– Om man inte tar sitt straff är det såklart ett problem. Men i den moraliska aspekten i det här tror jag att människor har stor förståelse för varför jag agerade som gjorde tidigare i våras och varför jag agerar som jag gör nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!