C-källor: Det finns en uppgörelse

Centerkällor bekräftar för TT att det nu finns en uppgörelse om strandskyddet. Regeringen siktar på att ta beslut om lagrådsremiss klockan 11.

Kan Stefan Löfven lämna in sin avskedsansökan i dag? Arkivbild.

Kan Stefan Löfven lämna in sin avskedsansökan i dag? Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Politik2021-11-10 10:36

Därmed skulle det första hindret vara undanröjt för att en ny S-ledd regering med Magdalena Andersson (S) som statsminister ska kunna tillträda om en eller ett par veckor.

Centern har ställt som krav att det ska finnas ett färdigt lagförslag om ett mer flexibelt strandskydd för att kunna släppa fram Andersson som statsminister.

Uppgörelse

Redan i går bokades ett extra regeringssammanträde in klockan 11 i dag som ska ta beslut om en lagrådsremiss om strandskyddet. En uppgörelse mellan S, MP och C fanns dock då inte på plats.

Nu bekräftar C-källor för TT att det finns en uppgörelse.

Om regeringen kan fatta beslut om en lagrådsremiss klockan 11, så kan statsminister Stefan Löfven därefter komma att gå till riksdagen för att lämna in sin avskedsansökan.

Då inleder talmannen Andreas Norlén en process för att en ny statsminister ska kunna utses.

Behöver stöd av V

För att Magdalena Andersson ska accepteras som statsminister krävs dock inte bara stöd från S, MP och C, utan också av Vänsterpartiet (V).

Andersson uppgav i lördags att hon ska ta kontakt med de partier hon hoppas kunna få stöd från när hon har fått talmannens uppdrag att sönder stödet för en ny S-ledd regering.

V har krävt förhandlingar och pekat på flera sakpolitiska förslag som man vill se genomförda.

Ett annat problem som Andersson kan behöva lösa inom kort för att kunna tillträda som ny statsminister är att det ännu är oklart om regeringens budget går igenom riksdagen. För att det ska ske krävs aktivt stöd inte bara från regeringspartierna S och MP, utan även C och V.

Riksdagens budgetomröstning hålls 24 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!