C kan sänka förslag om ensamkommande

Regeringen saknar stöd i riksdagen för att lätta på kraven för att ensamkommande gymnasiestuderande ska få stanna. Men regeringspartierna hoppas att Centern ska ändra sig.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) skickar ut ett förslag på remiss om lättnader i kraven på ensamkommande vad gäller möjligheter att få uppehållstillstånd. Arkivbild.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) skickar ut ett förslag på remiss om lättnader i kraven på ensamkommande vad gäller möjligheter att få uppehållstillstånd. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2021-02-10 06:49

– Jag hoppas att Centerpartiet kan se att detta faktiskt är något som behövs och att de kan förmås att ändra sig, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling.

Drygt 7 600 unga ensamkommande som fått avslag på asylansökan har beviljats tidsbegränsade uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

När studierna är avklarade har de, enligt den nuvarande så kallade nya gymnasielagen, sex månader på sig att hitta jobb och försörjning. Det krävs för att få stanna i Sverige.

Regeringen anser att pandemin gjort det orimligt svårt att klara kraven för permanent uppehållstillstånd och föreslår nu lättnader.

– Nu när det blivit svårare på arbetsmarknaden så finns det argument för att ge dem lite bättre möjligheter att kunna jobba sig in i Sverige, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

C säger nej

Förslaget aviserades i december och C gav redan då beskedet att man inte tänker stödja lagförslagen. Det överraskade de två regeringspartierna S och MP, eftersom C förra våren var positiv till lättnader.

MP:s Rasmus Ling hoppas att C ska ändra sig ännu en gång.

– Det finns ett tryck hos många av deras medlemmar, som tycker att de borde göra det, säger han.

I ett skriftligt uttalande till TT skriver dock C:s migrationspolitiske talesperson Jonny Cato att man inte vill ha mer "lappande och lagande" i migrationspolitiken.

"Som vi tidigare sagt så kommer vi inte ställa oss bakom förändringar i gymnasielagen", säger Cato.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) anser trots C:s tidiga nej att det är meningsfullt att ha tagit fram lagförslagen.

– Nu kan alla se vad förslagen handlar om i detalj och utifrån det då ta ställning, säger han.

Föreslår lättnader

Regeringen skickade ut ett pressmeddelande om lagförslag i tisdags kväll. Förslaget är nu ute på remiss för synpunkter från myndigheter och organisationer. Efter remissbehandlingen kommer regeringen att ta ställning till om lagförslaget ska läggas fram i riksdagen, uppger Johansson.

TT: Kan det blir aktuellt med förhandlingar med C?

– Det är alldeles för tidigt att säga.

Regeringen föreslår bland annat att ensamkommande unga som studerar ska få ett år på sig att hitta arbete efter studier. Nu gäller sex månader.

De ska också få räkna in studiemedel på halvtid som försörjning som grund för uppehållstillstånd. Men de måste även ha inkomster från jobb eller företagande.

Hittills har bara 127 av de drygt 7 600 som fått stanna för gymnasiestudier beviljats permanent uppehållstillstånd. Men många väntas avsluta sina studier först i sommar eller sommaren 2022.

Någon bedömning av hur många som kan få permanent uppehållstillstånd om kraven lättas finns inte.

– Men det skulle vara betydelsefullt för en stor del, säger MP:s Rasmus Ling.

MP: Räcker ej

Förutom ändringarna i den så kallade gymnasielagen, så är det även tänkt att en ny utlänningslag ska träda i kraft i sommar.

I den har regeringen föreslagit utvidgade möjligheter att få stanna i Sverige utan skyddsskäl om det finns särskilt ömmande omständigheter och om en särskild anknytning till Sverige uppstått.

– Det är ju något vi jobbat för, men jag tror inte man kan utgå från att alla som omfattas av gymnasielagen kommer att omfattas av den här humanitär grunden. Därför ser vi att vi även behöver lätta på reglerna i gymnasielagen, säger Ling.

Regeringen skriver att de föreslagna ändringarna i gymnasielagen inte bedöms "leda till några ekonomiska konsekvenser för staten som inte kan hanteras inom befintliga anslagsramar." Däremot kan det leda till att kommunernas kostnader för försörjningsstöd ökar, eftersom personerna det gäller får längre tid på sig att hitta egen försörjning.

Regeringen kan inte hoppas på stöd från L och KD, som säger tydligt nej.

"De har fel"

M och SD rasar mot förslaget.

– Regeringen smular steg för steg sönder den reglerade invandringen, säger M:s migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard.

SD anser att regeringen åter urholkar den reglerade invandringen och varnar för att många migranter utan skyddsbehov lockas till Sverige

– Pull-effekten att komma hit ökar. Hankar man sig kvar i landet så får man förr eller senare alltid stanna till slut, säger SD:s migrationspolitiske talesperson Jonas Andersson.

Migrationsministern ser ingen sådan risk. Han uppger att M och SD kommit med sådana varningar tidigare, men att antalet asylsökande fortsatt att minska.

– De har fel, den här gången också, säger Morgan Johansson.

Fakta: Lagförslaget

Ensamkommande unga som studerar ska få ett år på sig att hitta arbete efter studier.

Nu gäller sex månader.

De ska också få räkna in studiemedel på halvtid för att klara försörjningskravet

Men de måste även ha inkomster från jobb eller företagande.

Yrkesintroduktion, en subventionerad anställning och utbildning, ska kunna ge rätt till permanent uppehållstillstånd.

Lagändringarna ska träda i kraft den 20 juli 2021

De ska upphöra att gälla vid utgången av juni 2023

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!