C: Sänk skatt och moms på biobränsle

Centern vill sänka momsen och skatten för biobränsle och justera inom reduktionsplikten så att biobränsle gynnas. Det ska göra det flera kronor billigare per liter att tanka.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och energi- och klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin presenterar nya klimatpolitiska förslag.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och energi- och klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin presenterar nya klimatpolitiska förslag.

Foto: Marko Säävälä/TT

Politik2023-05-11 08:41

– Det här är i många delar ett tekniskt förslag, men det är också enkelt, säger Centerledaren Muharrem Demirok på en pressträff tillsammans partiets energi- och klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin.

De båda hävdar att deras eget förslag är ett mycket bättre alternativ än regeringens aviserade sänkning av reduktionsplikten, som styr hur mycket biobränsle som måste blandas i fossil diesel och bensin för att minska koldioxidutsläppen.

– Regeringens förslag är en flopp, en bluff, säger Muharrem Demirok om dess miljöeffekter och utlovade priseffekter om 5:50 lägre dieselpris i kronor per liter.

Inte ens statsministern verkar ju tro på utfästelserna om 5:50, noterar Demirok som också risar förslaget för att det ökar utsläppen.

– Vårt förslag klarar klimatet, ger jobb på landsbygden och sänker priset vid pump, säger Demirok.

Förslaget i korthet:

Avskaffa koldioxidskatten på låginblandade biodrivmedel.

Sänkt reduktionspliktsavgiften för biodrivmedel.

Sänk momsen på biodrivmedel till 6 procent.

Staten ska gynna en kraftigt biodrivmedelsproduktion i Sverige genom att garantera ett visst pris genom en överenskommelse med branschen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!