C: Valrörelsen påverkas av Ukrainakriget

Försvarspolitik är traditionellt ingen fråga som dominerar i svenska valrörelser.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf och partisekreterare Michael Arthursson presenterar partiets nya valkoncept på en pressträff i Gamla Stan.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf och partisekreterare Michael Arthursson presenterar partiets nya valkoncept på en pressträff i Gamla Stan.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Politik2022-03-03 14:44

Denna gång kan bli annorlunda, tror Centerpartiets Annie Lööf i samband med att hon presenterar partiets valbudskap "För Sveriges bästa".

– Det känns alltid lite märkligt att prata om valrörelsen i den mycket allvarliga tid vi är i nu, men svensk valrörelse som fransk valrörelse, som pågår nu, påverkas av omvärlden. Det är klart att försvars- och säkerhetsfrågor kommer att finnas med som en given del under de kommande månaderna och förmodligen åren, säger Lööf.

"Vi behöver internationellt samarbete och trygghet i mörka såväl som ljusare stunder", är budskapet. Centern fokuserar annars på klimatet, landsbygden och vården i valet den 11 september.

Samarbete med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är dock inte aktuellt.

– Alla politiska partier kan inte självklart välja bort en despotisk ledare, säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson och syftar på uttalanden från Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson om Rysslands Vladimir Putin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!