C vill förbjuda Tiktok i riksdagen

EU-parlamentet, Kanada och Danmark. Alla tre har nyligen infört restriktioner mot den kinesiska appen Tiktok. Nu vill Centerpartiet att den svenska riksdagen agerar – medan det från regeringen kommer uttalanden om ett personligt ansvar.

Tiktok är som att ha en "spionballong i din telefon", säger den republikanske politikern Michael McCaul. Arkivbild över riksdagen.

Tiktok är som att ha en "spionballong i din telefon", säger den republikanske politikern Michael McCaul. Arkivbild över riksdagen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2023-03-01 15:29

Den populära appen Tiktok har kritiserats för att samla in känslig data från användarna.

Flera länder och nyligen EU-parlamentet har beslutat att förbjuda offentligt anställd personal från att ha appen på sina mobiltelefoner av säkerhetsskäl. I USA har Vita huset beslutat att den ska bort från federala enheter inom 30 dagar.

I november uppmanade Regeringskansliet sin personal att radera appen, som ägs av det kinesiska företaget Bytedance. I riksdagen finns dock ingen liknande uppmaning.

Mikrofon och kamera

Centerpartiet vill nu att appen förbjuds även för riksdagsledamöter och riksdagens tjänstemän.

– Vi tycker att det är dags att säga att i riksdagen ska man inte ha Tiktok, åtminstone inte på de riksdagsägda enheterna, säger Niels Paarup-Petersen, C:s talesperson för digitalisering och cybersäkerhet.

I dag uppmanar riksdagen politiker och tjänstemän att bara installera de appar man behöver i sina surfplattor och telefoner. Man ska också vara restriktiv med att ge apparna tillåtelse till sådant som mikrofon, kamera och kalender.

– Det borde vara en ickefråga egentligen. Det är dags att få det gjort, säger Paarup-Petersen.

Centerpartiet kommer att lyfta frågan nästa vecka i samband med ett möte mellan gruppledarna för riksdagens åtta partier.

Riksdagsförvaltningen hänvisar till den säkerhetsinstruktion som finns för ledamöter och tjänstemän och i den nämns inte Tiktok specifikt. Om det skulle vara aktuellt att ändra instruktionen är inget man heller vill kommentera.

"Alla har ett ansvar"

Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), säger att det finns anledning för alla att fundera över vad man har installerat på sin mobiltelefon, då appar och digitala tjänster historiskt har utnyttjas för datainsamling.

"Alla har därför ett ansvar att tänka på sin egen informationssäkerhet. Att inte installera onödiga eller okända appar på sin tjänstetelefon kan vara ett enkelt sätt att minimera sin egen, arbetsgivarens och rikets sårbarhet", säger han i ett skriftligt uttalande till TT.

Många partier använder sig av Tiktok för att nå ut till yngre väljargrupper – däribland Centerns ungdomsförbund, Cuf.

– Ungdomsförbunden borde tillsammans fundera över vilket säkerhetsläge vi är i och utifrån ett integritetsperspektiv generellt, fundera på om det är den här kanalen vi ska använda för att nå väljare, säger Niels Paarup-Petersen.

Fakta: Riksdagens information om appar

Riksdagsförvaltningen har ett informationssäkerhetsarbete med instruktionerna för medarbetare. De nämner inte Tiktok specifikt. Instruktionerna anger:

Du får endast i begränsad omfattning använda riksdagens informationssystem och den tekniska och elektroniska utrustning som Riksdagsförvaltningen tillhandahåller för privata ändamål. (Gäller medarbetare på Riksdagsförvaltningen.)

Gällande mobiltelefon och pekplatta: Installera endast de appar du behöver och var försiktig med vad du ger apparna för rättigheter. Exempel på rättigheter som du bör tillåta mycket restriktivt är tillgång till kamera, mikrofon, position, kalender och bildarkiv.

Källa: Riksdagsförvaltningen


Fakta: Tiktok

Tiktok är en app där användarna främst skapar och delar korta filmklipp, ofta tillsammans med musik. Tiktok ägs av kinesiska Bytedance, som lanserade appen i Kina 2016 under namnet Douyin.

Tiktok är en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar och är speciellt populär bland barn. Exakta antalet användare är svårt att få fram när det gäller sociala medier, men Tiktok uppskattas ha omkring en miljard aktiva användare. Facebook har som jämförelse nästan tre miljarder aktiva användare.

Kinas inflytande över appen och i förlängningen över möjligheten att påverka dess användare har varit föremål för internationell debatt i flera år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!