Inför Centerpartiets stämma i slutet av september har man tagit fram ett nytt utbildningspolitiskt program.
– Lärarnas villkor måste bli bättre, kunskapsklyftorna måste slutas, svensk skola behöver mer pengar och den behöver det här och nu, säger C-ledaren Muharrem Demirok på en pressträff.
Ett av förslagen är att utreda den hårda gränsen för godkänt, betyget F, och de konsekvenser som ett F innebär. Utredningen skulle kunna leda till att betyget underkänt tas bort.
– Får du ett F i dag, så är det stopp. Då tar du dig inte vidare i livet, säger Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling och ansvarig för det nya programmet.
Riktmärke för lärare
C föreslår också att det inrättas ett nationellt riktmärke för antalet medarbetare som en rektor ska ha under sig på en skola. Riktmärket bör ligga på 20–25 personer, enligt partiet.
– I dag har många betydligt fler. Och du ska ha medarbetarsamtal och samtidigt vara pedagogisk ledare på en skola, vara ute i verksamheten och hela det arbetet, vilket är ett stort uppdrag. Därför är det viktigt, säger Jakobsson.
C vill också ändra skolans finansiering i grunden och göra om skolpengen till en fast skolpeng per skola och en rörlig elevpeng.
Andra förslag är att erbjuda förskola från två års ålder i stället för från tre år som det fungerar i dag. Partiet vill också införa språkkrav för förskolepersonal och stärka språkundervisningen.
"Känt mig som grinchen"
Partiet gör också en omsvängning från tidigare ställningstagande och vill nu att offentlighetsprincipen ska gälla i såväl förskolor som skolor.
– Även ett parti gör en livsresa, säger Muharrem Demirok.
Sedan tidigare har C presenterat ett förslag om att korta sommarlovet med två veckor, ett förslag som kritiserats från flera håll.
– Jag har känt mig som Grinchen, säger Demirok om när han tagit upp förslaget med sina barn.
– Men vi har föreslagit det här för att vi är övertygade om att det är rätt väg att gå.