Center ska bekämpa arbetslivskriminalitet

Regeringen vill inrätta regionala center för att bekämpa så kallad arbetslivskriminalitet. Det kan till exempel handla om människoexploatering eller brott mot arbetsmiljöregler.

Bostads- och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) och LO:s ordförande Susanna Gideonsson håller en pressträff om insatser mot arbetslivskriminalitet.

Bostads- och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) och LO:s ordförande Susanna Gideonsson håller en pressträff om insatser mot arbetslivskriminalitet.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Politik2022-02-23 15:36

– Människor som livnär sig på att utnyttja andra människor ska inte sova gott om natten, säger biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S).

Regeringen kommer på torsdagen att besluta om att inrätta minst två regionala center mot arbetslivskriminalitet som ska vara på plats i juni 2022 och sju center som ska vara på plats under 2023.

Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket får i uppdrag att påbörja inrättandet av centren, som ska fungera som nav för berörda myndigheters gemensamma arbete. Fokus ska ligga på fler kontroller.

Risken för arbetslivskriminalitet bedöms vara störst inom bygg och anläggning, restaurangbranschen, transportsektorn, städföretag samt vård och omsorg. Det kan exempelvis handla om olika former av människoexploatering, fusk med skattesubventionerade anställningar eller brott mot arbetsmiljöregler.

De regionala centren ska dela kontor med de regionala underrättelsecenter som redan finns inom ramen för myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet. Genom att dela lokaler kan befintliga resurser utnyttjas mer effektivt och myndigheterna kan samarbeta enklare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!