– Det är mycket tydligare nu att vi är ett självständigt parti, tidigare strategidokument har utgått från vårt samarbete i Alliansen, säger partiledaren Annie Lööf i en intervju med TT.
På fredag, den 28 maj, har partiet förtroenderåd och ska anta det partiet kallar en framtidsagenda samt en ny logga – en ny grafisk profil.
Framtidsagendan ska fungera som en vägvisare för partiet de närmaste tio åren, i allt från vilka frågor som partiet ska lägga kraft på, till organisation och kommunikation. Agendan blir den tredje i ordningen. I andra interna dokument om vägen till valframgång 2022 talas det om projektet "Så mycket bättre 2" som ska leda uppåt.
På egen hand
Agendan har mottot "Ge kraft åt varje människa - för en hoppfull väg framåt". Partiet ser för egen del stora möjligheter att armbåga sig till en bredare plats i mitten i den svenska politiken.
– Vi ligger över valresultatet och kan växa mer, säger Lööf vars parti samlade 8,6 procent av rösterna i riksdagsvalet 2018.
Målet är att växa i mandat i riksdagsvalet, såväl som i kommun- , region-, och EU-parlamentsval de närmsta åren.
– Men vi sätter inga procentsatser, säger Annie Lööf, som gör sitt tionde år som partiledare och som inte har några planer på att lägga av.
Många att hämta
Hon hävdar att potentialen är stor, både åt höger och vänster.
– Både bland de många Alliansväljare som vill ha borgerlig politik men som inte vill förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna, men också bland alla de mittenväljare som har röstat på olika partier genom åren och som vill se konstruktiva lösningar och en offensiv jobb- och klimatpolitik.
Vad bedömer partiledaren att potentiella väljare med vänsterlutning anser om hennes hittills starka avståndstagande till Vänsterpartiet som regeringsunderlag eller samarbetspartner? Hon har ju sagt att regeringsalternativ med SD-stöd är uteslutna vilket bedömare menar leder åt alternativ med åt vänsterhållet
– Strategidokumentet är tydligt avvisande till att ge både SD och V inflytande, blir hennes svar.
Närmare S?
Tidigare i vår tolkades en intervju med henne i Expressen som att hon kunde tänka sig att medverka i en regering ledd av Socialdemokraterna. Hon sade att hon tänka sig att regera med både S och Moderaterna.
TT: Säger ni ja eller nej till att sitta i en S-ledd regering?
– Vi har inte den strategin, vi går till val som en självständig kraft för att få största möjliga genomslag för vår politik. Det är det centrala för oss.
– Vi är givetvis beredda att ta ansvar som regeringsparti, vi går ju inte till val på att sitta i opposition, men hur en sådan konstellation ser ut det avgörs dels hur andra partier ställer sig till ytterkanterna och dels av politikens innehåll.
Myndighetsaktivism
Tre program ska antas på höstens partistämma och de valda områdena ger en föraning om var C vill fiska efter väljare. Det är program om vård och omsorg, om grön ekonomi för jobb och företag samt om liberal demokrati.
På frågan om den liberala demokratin är hotad säger Centerledaren att det i första hand handlar om att den ska bli mer motståndskraftig mot attacker från högerpopulister, dit Lööf räknar SD.
Men programmet tar också upp sådant som att öka tilliten mellan staten, myndigheter och medborgare.
– Vi ser ju också att enorm frustration växer fram, inte minst på landsbygden, bland företagare och människor som vill bygga och bo på landsbygden men som hindras av det som många uppfattar som myndighetsaktivism.